Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

При покупка на кола на старо, водачите може да плащат по-скъпа "Гражданска"

Автор: "PoligrafF", от 07.11.2018 0
Причината е новата система "бонус-малус".

Комисията за финансов надзор прие т.нар. система “бонус-малус”, която ще обвърже цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” с поведението на водачите. Проектът на наредба и мотивите са публикувани на страницата на Комисията за финансов надзор за обществено обсъждане в рамките на 30 дни.

Същност

Предвидени са общо 20 класа, като базовият клас (8) е равен на базовата застрахователна премия – премията, както е определена от застрахователя без допълнителни изменения.

Налице са седем класа бонус (1-7), които ще се прилагат по отношение на собствениците на автомобили с безрисково поведение на пътя и за които премията ще се намалява.

Ще има и дванадесет класа за малус (9-20), които ще се прилагат спрямо собствениците на автомобили с рисково поведение на пътя, спрямо които премията ще се увеличава.

Как ще работи системата?

С въвеждането си, системата ще постави на равни нога всички шофьори. Те ще бъдат записани под базовия клас 8. Година по-късно обаче нарушенията на пътя ще оскъпят полицата за рисковите шофьори с до 400%. Примерните пък ще могат да се възползват от до 25% намаление.

Рискове

Системата бонус-малус представлява хибридна система. При нея ще се следи както автомобила, така и водача. Това обаче означава на практика, че при покупка на кола на старо, новият собственик ще трябва да проследи поведението на предходния.

”Когато автомобилът втора ръка е бил управляван от водач с много провинения, това ще се отрази на размера на „Гражданската отговорност”. Ако новият собственик кара отговорно в продължение на една година, цената на „Гражданската отговорност” ще падне с 30%”. За това предупреди Владимир Савов от Комисията за финансов надзор в ефира на NOVA.

Той поясни, че купувачите ще могат да правят справка за автомобила през системата на Гаранционния фонд. Очаква се, че тази система ще промени пазара на колите.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или