Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Проданов: Изграждането на АЕЦ "Белене" трябва да започне в най-скоро време

Автор: "PoligrafF", от 22.11.2017 0
В противен случай ще внасяме ток от Турция, смята лидерът на ПП АБВ.

“Изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да започне в най-кратки срокове. Ако това не се случи, България ще загуби своята енергийна независимост. Ще бъде принудена да внася ток от Турция, което пък е пряко свързано и с националната ни сигурност”, това заяви по време на пресконференция лидерът на АБВ Константин Проданов.

По думите му, кризата ще настъпи след 2030 година, когато страната ни няма да може да използва повече въглищните си централи, които не отговарят на европейските изисквания, а резервите ни ще намалеят рязко. Проданов посочи, че според доклада на БАН атомната централа може да бъде изгодни дори и при вземане на заем за изграждането й, а държавното участие в нея е от изключително значение за икономиката ни.

”Ако не рестартираме веднага проекта АЕЦ Белене и ако страната и управляващите се забавят с още година-две за започване на строеж на ядрената централа – не България ще продава ток на Турция, а те ще ни продават на нас. Фактът, че проектът е лицензиран от ЕК и че имаме изградена площадка, поръчани, изготвени и доставени реактори, които сме си платили, означава също, че има една сума от около четири милиарда, която вече е инвестирана от държавата в този проект. Ако той бъде оставен като паметник на управленската ни немощ и безстопанственост, ще бъде най-лошото нещо, което може да се случи”, посочи лидерът на АБВ.

Проданов заяви още и че изграждането на АЕЦ „Белене“ предвижда и сериозно подобряване на социалната среда в страната, тъй като е свързано с разкриването на много повече от 10 000 добре заплатени работни места.

”Това са работни места за период от няколко десетилетия. За около десет години тези работни места касаят изграждането на проекта. След това има около петдесет години период на експлоатация, а след това и няколко десетилетия извеждане от експлоатация. Тук говорим за работни места, не само свързани пряко с изграждането и експлоатацията на проекта, а и със съпътстващи производства. Това ще доведе до цялостно съживяване на този регион на България, който е сред най-изостаналите в целия ЕС”, поясни Проданов.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или