Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Прокуратурата предаде на съд жена, измамила касиер в земеделска кооперация

Автор: "PoligrafF" , от 27.02.2019 0
Обвиняемата нанесла материални щети в размер на 20 568 лева.

Бургаската районна прокуратура предаде на съд жена, обвинена в това, че е измамила касиер в земеделска кооперация. Заблудата продължила от август 2007 до август 2013 година.

Подсъдимата заблудила касиер във ВЗК „Христо Ботев“, за това че е неформално упълномощена от 25 арендополучатели, всички от които несъществуващи лица в системата на ЕГРАОН и БДС, да получи полагащата им се рента като арендодателни и собственици на земеделски земи  за 2007 г., 2008 г., 2009 г., 2010 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г., като с това причинила  имотна вреда на ВЗК „Христо Ботев“ – гр. Бургас, представлявана от нейния председател  и чийто общ размер възлиза на 20 568 лева.

Всестранна земеделска кооперация ВЗК  „Христо Ботев“  - Бургас била учредена през 1993 година. Основната дейност на кооперацията била свързана с изработка на земеделска продукция върху предоставени земи  с договор за съвместно арендуване и ползване. Тази дейност включвала наемане на земеделска земя, нейното обработване, реализация на продукцията и изплащане на рента на собствениците на земята.

Начинът на осъществяване на основната дейност бил следният: собственикът на земята (арендополучателят)  се явявал с документ за собственост и скица на имота в оригинал, които били предоставяни на обвиняемата, която работела като технически сътрудник. Тя подготвяла цялостната документация за отдадените на кооперацията земи.

До 2013 г. в кооперацията не бил създаден регистър на дълготрайните материални активи, нямало регистър на сградите, земите и недвижимите имоти - собственост на кооперацията. Не бил създаден и регистър на договорите за аренда, от който да е видно колко договора има сключени с кооперацията, колко декара по договор се обработват, за които се раздава рента, кога са били сключени тези договори и кога са били прекратени.  Било практика обвиняемата да се разписва на ведомостта, която удостоверява сумите дължими на арендодателите и да им я предоставя.

В края на 2012 г. управлението на земеделската кооперация било променено и била проведена проверка, която констатирала несъответствие в броя на реалните арендодатели и броя на хората получаващи рента. През 2013 г. сигнал за нередност подал и счетоводителят на кооперацията.  Извършената проверка показала, че  във ведомостта са вписани договори с лица, на които рентата се взима само от обвиняемата, което се случвало през последните 6 години. В последствие било установено, че договори с такива лица няма, а проверка в данните на ЕСГРАОН показала, че такива лица изобщо не съществуват.

Районен съд – Бургас е насрочил заседанието за 28.02.2019 г.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или