Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

РЗИ: Двойно повече пушачи сред бургаските ученици през 2012-а

Автор: "PoligrafF", от 14.11.2012 0
РЗИ-Бургас за пореден път проведе анкетно проучване за ниво здравни знания и нагласи сред учащи на възраст от 14 до 18 години. Обхванати бяха 190 ученици /53 момчета и 138 момичета/ от две учебни заведения в Бургас: Търговска гимназия и ПГХТ „Акад. Н. Зелински”. От обобщените резултати се установи, че пушат 23% от анкетираните младежи, в сравнение с 12,19% от проведено през 2011г. проучване.

РЗИ-Бургас за пореден път проведе анкетно проучване за ниво здравни знания и нагласи сред учащи на възраст от 14 до 18 години. Обхванати бяха 190 ученици /53 момчета и 138 момичета/ от две учебни заведения в Бургас: Търговска гимназия и ПГХТ „Акад. Н. Зелински”.   От обобщените резултати се установи, че пушат 23% от анкетираните младежи, което е близо двойно повече в сравнение с 12,19% от проведено през 2011г. проучване.

Процента на пушачи сред учениците през 2012г. е значително по-висок в сравнение с предходното от 2011г. изследване, което беше проведено в по-малки населени места от областта. Процента на момчетата пушачи е 18% в сравнение с 49% през 2011г. Наблюдава се нарастване на употребата на цигари и сред момичетата 81% в сравнение с 2011год. – 51%.

66% от употребяващите цигари пушат до 10 цигари дневно, 23% от пушещите съобщават за 10-20 изпушени цигари дневно и от 20-30 цигари на ден 11%. 90% от употребяващите цигари деца съобщават, че пушат на публични места-кафенета, паркове, дискотеки, на улицата. В къщи пушат 10%, а заедно с приятели 80% и 23% пушат в района на училището.

59% от децата запалват първата си цигара сутрин непосредствено след ставане от сън. Всички младежи са добре информирани за вредата от тютюнопушенето и рисковете за тяхното здраве. 79% от учениците са категорични, че тютюнопушенето е вредно за здравето им, 19% от тях допускат, че е вредно, а 2% твърдят обратното на това. От употребяващите цигари ученици 80% мислят, че могат да се откажат, ако поискат, 20% твърдят обратното.

От анализа на проучването става ясно, че голяма част от анкетираните знаят за негативните последици от тютюнопушенето върху здравето на човека. Въпреки това се запазва трайно тенденцията за запалване на първата цигара в ранна детска възраст /11 - 12 год./, както и увеличаване на броя на употребяващите цигари сред учениците. Съществуващата ситуация сред подрастващите налага прилагането на по-ефективни и подходящи обучителни и разяснителни програми по въпроси свързани с тютюнопушенето още от най-ранна възраст.

Необходимо е да се повиши мотивираността и ангажираността на учащите в грижа за собственото им здраве, както и активното им включване в извън класни дейности, укрепващи физическото и психично здраве – спорт, туризъм, изкуство, хоби и др.

Редовното пушене на цигари, започнало в юношеска възраст, носи риск от 50% за преждевременна смърт от заболяване, свързано с тютюнопушенето. Колкото в по-ранна възраст децата започват да пушат, толкова по-вероятно ще продължат да пушат интензивно през целия си живот и ще бъдат увредени от фактора тютюнопушене. Тревожен е факта, че през последните години непрекъснато се снижава възрастта на запалване на първата цигара.

Доказано е, че за някои деца не повече от 5 цигари или 4 седмици инцидентно пушене са достатъчни да се развият симптоми на никотинова зависимост.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или