Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

РИОСВ-Бургас: Видите ли мъртва или бедстваща птица - сигнализирайте!

Автор: "PoligrafF", от 03.02.2012 0
Зачестяват подадените в РИОСВ-Бургас сигнали за пострадали птици. Изтощен бял ангъч беше намерен днес на северния бургаски плаж. Птицата е настанена във волиерата в Природозащитен център „Пода“.

Видите ли мъртва или бедстваща птица - сигнализирайте, призовават от РИОСВ-Бургас. Зачестяват подадените в инспекцията сигнали за пострадали птици. Изтощен бял ангъч беше намерен днес на северния бургаски плаж. Птицата е настанена във волиерата в Природозащитен център „Пода“.

Бял щъркел с наранено крило, намерен в района на 5-ти километър, беше изпратен вчера за лечение и възстановяване в Спасителния център в Стара Загора. Прострелян голям корморан беше открит днес край Сарафово. Видът  е широкоразпространен, но въпреки това, Законът за биологичното разнообразие забранява улавянето или убиването на птици, естествено срещащи се  в диво състояние с каквито и да е уреди, средства и методи.

През последната седмица са намерени мъртви млад розов пеликан и горска ушата сова, вероятно ударена от автомобил. Совата е предадена на Природонаучния музей в Бургас за попълване на колекцията. През декември в РИОСВ-Бургас постъпи информация за осем ранени и пет мъртви защитени птици от видовете белоглав лешояд, скален орел, обикновен мишелов, бял ангъч. Ранените екземпляри бяха настанени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, а мъртвите лешояди бяха изпратени в същия център за аутопсия и установяване причината за смъртта.

По данни на Сдружение „Зелени Балкани“, работещи по проект „Завръщането на лешоядите в България”, причина за загубата на птиците е електропроводно трасе в близост до адаптационната волиера край Котел. Своевременно бяха предприети мерки от страна на „EVN България“  за изолиране на четири бетонни стълба по трасето, където са открити телата на птиците. Предстои изолаторите да бъдат допълнително удължени, за да ограничат риска за големи птици като белоглавите лешояди. 

Поради ниските температури и замръзването на водоемите се очаква сигналите за бедстващи птици да се увеличават. Лице, което е намерило ранен или мъртъв екземпляр, е длъжно да уведоми за това най-близката РИОСВ или държавно лесничейство. Зеленият телефон за сигнали на РИОСВ-Бургас е 056 813 212.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или