Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Радиоактивният йод в морето край Фукушима - 3355 пъти над нормите

Автор: "PoligrafF", от 30.03.2011 5
3355 пъти над нормите е превишено съдържанието на радиоактивен йод в морската вода в района на атомната централа “Фукушима-1”, съобщи Агенцията за ядрена и промишлена безопасност. Концентрацията на радиоактивен йод в морето край японската АЕЦ „Фукушима-1” е нараснала през последното денонощие, предаде BBC.

3355 пъти над нормите е превишено съдържанието на радиоактивен йод в морската вода в района на атомната централа “Фукушима-1”, съобщи Агенцията за ядрена и промишлена безопасност. Концентрацията на радиоактивен йод в морето край японската АЕЦ „Фукушима-1” е нараснала през последното денонощие, предаде BBC.

Според представители на надзорния орган, ако не се осъществява риболов, ефектът върху населението от този факт ще е минимален. Йод – 131 има период на полуразпад от само 8 дни и дори в този срок да се концентрира в морските животни, докато достигне до хората голяма част от него ще изчезне – твърдят експертите, цитирани от китайската държавна агенция Синхуа.

Първоначално радиацията беше изчислена на 1250 пъти над допустимата, а сега измерените тройно по-високи равнища говорят, че проблемът се задълбочава. В момента се работи за отстраняване на заразената вода от вътрешността на реакторите и връщането й за съхранение в кондензаторите на турбините. Агенцията за ядрена безопасност днес докладва, че опитите за отстраняване на водата са били отчасти успешни и тя в момента е на равнището на подземните съоръжения в засегнатата АЕЦ.

Междувременно, президентът на Фукушима е бил приет в болница. Масатака Шимидзу се лекувате за високо кръвно налягане и виене на свят, заяви говорителят на Tepco. Операторът Tepco е обвиняван в липса на прозрачност и затова, че не е предоставил информацията своевременно. Също така беше силно критикувана за издаване на погрешни показания за радиация в края на седмицата.

След земетресението и последвалото цунами в Япония към момента е известно, че 10 901 души са загинали,  а повече от 17000 души все още липсват. Близо 20 работници са били облъчени от началото на ядрената  криза във “Фукушима-1”, съобщава “Ройтерс”.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или