Разказват за "Римските пътища в Югоизточна Тракия" в Историческия музей

Автор: "PoligrafF", от 01.02.2018 0
Водещ на поредната лекция, посветена на историята на Бургаски регион, ще бъде археологът Константин Господинов.

”Римските пътища в Югоизточна Тракия” е темата на поредната лекция на РИМ - Бургас, посветена на историята на Бургаски регион. Повече за римското минало на нашите земи можете да научите на 2-ри февруари (петък), от 16:00 часа от археолога Константин Господинов. Домакин ще бъде изложбената зала на Историческия музей (ул. Лермонтов 31 - вход от ул. Георги Кирков).

Една удивително подробна римска карта, редактирана от II до IV в., е достигнала до наши дни само в едно копие, изработено в XII-XIII в., наречено Табула Пойтингериана (Певтингерова карта). Отбелязаните с различни знаци и винетки пътни станции и свързващите ги пътища, отразяват почти целия познат тогава свят, от Британия (в първия липсващ днес сегмент) до Индия.

Картата се допълва от още два извора. Единият - т.н. Итинерар на император Антонин (от III в.), също недостигнал до нас в оригинал, е събрал писмени описания на пътища и пътни станции, подготвени за изработката на пътеводител на античния свят. Вторият е писмен препис от редакция на римската карта, различна от редакцията, копирана от Певтингеровата карта. Това е т.н. Равенски аноним от VII-VIII в.

Най-накрая, към тази извори се прибавя т.н. Бурдигалски итинерар, описал пътя на един поклонник, тръгнал от Бурдигала (дн. Бордо) към светите места и обратно. Загадките и решенията в тези документи се редуват с разпалваща любопитството последователност.

Входната такса за лекциите е преференциална. Цената за възрастни е 2 лв., а за учащи и пенсионери - 1 лв.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Новият туристически информационен център в сърцето на Бургас ще посреща…
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или