Разни българи, разни национализми

Автор: М. Иванова, от 06.03.2012 0
Фалшът и празнословието на националистическите патоси избухват обичайно около 3 март. Така се случи и сега. Отново развяхме знамена и лозунги, и отново пропуснахме да видим "кривиците", които чакат да бъдат изправени.

Фалшът и празнословието на националистическите патоси избухват обичайно около 3 март. Така се случи и сега. Отново развяхме знамена и лозунги, и отново пропуснахме да видим “кривиците”, които чакат да бъдат изправени.

Празникът е повод за отприщване на могъщи словесни потоци, а несъмнено съществува и обвързаност с напиращото запролетяване, когато се разбуждат и физическа сила, и душевни разстройства, и всякакви мътни проявления на неудовлетвореност в личен и обществен контекст.

Природният, “автентичен” българин се разраства отвътре, а светът отвън го смалява и обижда. Той няма пари, работа и перспективи, но има славна история, за чиито сламки и лозунги ще се залови. Схемата, под чиито знамена се събират привържениците на “Атака” и тям подобни, не е кой знае колко сложна. Този път обаче и страстната епопея с бонусите доразвърза бесовете: запремятаха се едни суми, които буквално наелектризираха и ожесточиха на ента степен обеднелите българи, запровеждаха се едни дискусии „за” и „против” в нездравата атмосфера на несвършващ кризисен ступор.

Изстрадалите чеда на майка България Семената на национализма, не е тайна, най-добре се прихващат и никнат върху бедността и социалното отчаяние. Защо да не обещаеш 1000 лева минимална заплата и 500 лева минимална пенсия, щом налице са люде, които искат да чуят тъкмо това, пък и вярват, че го заслужават повече от гърци, холандци и германци, например. Да не пропуснем и задължителното наличие на зъл и вековечен враг, естествено извън нас самите, “достойните потомци на Ботев и Левски и изстрадали чеда на майка България”.

Тази изпитана патетика винаги подкарва стадото, създава му уют, усещане за принадлежност, обгръща го с ласкаещото чувство на безотговорността. Виновни за бедите ни са турското робство, циганите, чуждите колонизатори, комунизмът, световната конспирация и т.н. От националните ни празници се възползват и крайните националисти, и държавните мъже: в тържествената ритуалност се влага енергия, която би могла да задвижи навярно и непостроената още АЕЦ “Белене”.

Съгласна съм, че просветеният патриотизъм изисква познаването на историята, но заедно с уроците и грешките, които май не сме склонни да преработим и поправим. Струва ми се дори, че не искаме и да ги чуем, когато се прокраднат случайно или не в официални и неофициални речи: за конкретните, всекидневни усилия, които свободата изисква от всекиго.

Ако 3 март е краят на Руско-турската война, то тази дата е и началото на множеството лутания, народни саможертви, дипломатически и държавнически решения, за да се стигне до българската независимост, провъзгласена от министър-председателя Александър Малинов през 1908. Цели трийсет години, през които звездни мигове като Съединението и победоносната война на капитаните ще бъдат затъмнявани от “черни списъци”, съставяни от едни българи, за да преследват и убиват други българи, от дивашка алчност по първоначалното натрупване на капитал и безумни политически убийства.

Просветеният патриотизъм изисква “да си кажем кривиците” и да си ги изправим с конкретна, общополезна и градивна работа. Да, през 2012 година европейската ни държава не изглежда така, както сме я мечтали в най-високите си представи - не е нито Швейцария на Балканите, нито България на три морета, нито обетованата земя на законите и справедливостта. Тя е това, което сме ние, нейните граждани.

 

Източник: DW


Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или