Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Разясняват програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" в Бургас

Автор: "PoligrafF", от 06.11.2014 0
В Бургас ще се проведе информационен ден за "Енергийна ефективност и възобновяема енергия". Той е част от инициатива на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) за популяризиране на условията за кандидатстване по двете отворени грантови схеми и по Фонда за двустранни отношения, финансиран от програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия".

В Бургас ще се проведе информационен ден за “Енергийна ефективност и възобновяема енергия”. Той е част от инициатива на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) за популяризиране на условията за кандидатстване по двете отворени грантови схеми и по Фонда за двустранни отношения, финансиран от програма “Енергийна ефективност и възобновяема енергия”.

Информационният ден в Бургас ще се проведе на 12 ноември в хотел “България”. От 9 до 12 ч. ще бъдат разяснени грантова схема “Мерки за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи” и “Фонд за двустранни отношения”.

В програмата са предвидени 7 647 059 евро за реализирането на проекти в тази област. Приоритетни са сгради със социално значение - училища, болници, домове за възрастни хора и т.н. С проектни предложения могат да кандидатстват държавни ведомства и общини.

Безвъзмездната финансова помощ ще бъде от 170 000 до 500 000 евро, като за проектите за публични сгради - държавна и общинска собственост, грантът ще покрива до 100 % от стойността. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 7 януари 2015 г., 16.30 ч.

Отново в сряда, от 12.30 до 15.30 ч. ще бъдат разяснявани условията за финансиране по грантова схема “Производство на горива от биомаса” и отново по “Фонд за двустранни отношения”, тъй като фондът се прилага за всички грантови схеми от момента на тяхното отваряне.

Грантова схема “Производство на горива от биомаса” е насочена към проекти за производство на пелети, дървесен чипс, екобрикети, биогаз от ферми и др. Могат да кандидатстват малки и средни предприятия. Бюджетът на процедурата е 1 764 705 евро. Размерът на безвъзмездната финансова помощ ще бъде до 60 % от стойността на проекта в рамките от 30 000 до 200 000 евро.

Тази схема попада под правилата за държавна помощ и прилаганият режим ще бъде “де минимис”. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 7 януари 2015 г., 16.30 ч. 

Програма “Енергийна ефективност и възобновяема енергия” е с период на действие до април 2017 г., като дейностите трябва да бъдат изпълнени до края на месец април 2016 г. Общият й бюджет е близо 16 млн. евро, от които 13.3 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ а останалите - национално финансиране. Предстои отварянето на още две грантови схеми.

Инициативата се подкрепя от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство въз основа на меморандум за разбирателство между България и Исландия, Лихтенщайн и Кралство Норвегия. Партньор на МИЕ от страна на донора е Дирекцията за водни ресурси и енергия (НВЕ) към Министерството на петрола и енергетиката на Норвегия.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или