Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Регистрираме антиките си в музея, иначе - затвор

Автор: "PoligrafF", от 27.01.2014 4
Глоба между 2 000 и 5 000 лв., както и затвор до 4 години очакват собствениците на вещи с възраст над 50 години, които не са регистрирани в най-близкия музей. Този член в новия НК разтърси медийното пространство в понеделник сутрин. Все още няма информация как ще се контролира изпълнението на въпросния текст. Специалисти изявиха притеснение, че в Закона за култура за антики се смятат предмети, които имат културна стойност. В новият чл. 395 от проекта за НК обаче такова уточнение липсва.

Глоба между 2 000 и 5 000 лв., както и затвор до 4 години очакват собствениците на вещи с възраст над 50 години, които не са регистрирани в най-близкия музей. Този член в новия НК разтърси медийното пространство в понеделник сутрин.  Все още няма информация как ще се контролира изпълнението на въпросния текст. Специалисти изявиха притеснение, че в Закона за култура за антики се смятат предмети, които имат културна стойност. В новият чл. 395 от проекта за НК обаче такова уточнение липсва.

По-голямата част от българите притежават в домовете си предмети, останали им от баба, дядо или друг роднина. Съвсем правилно можем да преценим, че повечето от тези вещи са на възраст над 50 години. Старите тавански помещения и килери, пазещи спомените на поне две поколения ще могат да ни вкарат в затвора, ако не ги регистрираме. Наказанието скача на 6 г. зад решетките и глоба до 15 000 лв, ако притежаваме три такива предмета.

За да избегнем наказанието, всички старинни предмети в къщата ще трябва да се регистрират, за което ще се заплаща и съответната такса. До сега в НК имаше подобен член с предвидено подобно наказание, но той се отнасяше до археологиченски обекти с национална или световна стойност. Целта бе предпазване на културното наследство от посегателството на иманяри и частни колекционери от черния пазар. Липсата на важната дефиниция що е то „антика“ ще се покрива от текстове в нов закон за Културното наследство, обясняват от Министерство на културата.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или