Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Ръст на случаите на треската денга на Индийския полуостров

Автор: "PoligrafF" , от 02.08.2019 0
Най-засегнати през последните седмици са гражданите на Бангладеш.

През настоящата година в страните на Индийския полуостров се наблюдава увеличение на случаите на заразени от болестта денга. Най-засегнати през последните седмици са гражданите на Бангладеш.

По данни на официалните власти в страната, от началото на годината е отбелязано рязко увеличение на броя на заразените от болестта, която се предава след ухапване на комари. Общо докладвани случаи на заразени от денга от 1 януари 2019 г. до момента са 10528. Регистрирани са и 8 смъртни случаи, информират от Министерството на външните работи на България.

Част от основните симптоми на денга са висока температура, световъртеж, повръщане, обрив и отпадналост. При усложнения, особено при деца, започва да тече кръв от носа, наблюдава се постоянно повръщане, зачервени очи, уриниране на кръв и психически отклонения. При наличие на тези симптоми следва незабавно да бъде потърсена лекарска помощ.

С цел избягване на възможно заразяване с болестта, българските граждани, пътуващи в района, следва да предприемат всички възможни мерки, за да се предпазят от ухапвания от комари, като например носенето на покриващи тялото дрехи, използване на препарати и мрежи против комари, избягване на местата с повишена опасност от заразяване с болестта.


Денга е остро инфекциозно заболяване e Dengue virus, който не е устойчив във външна среда. Обикновените дезинфекционни средства го унищожават бързо. Преносители са азиатските тигрови комари. Епидемичната верига включва маймуни или болен човек и комарите, които стават заразителни след 8-12 дни при температура над 20 градуса по Целзий.

Продължителността на заразителност на комара е до края на неговия живот-около 174 дни. След ухапването от заразен комар вирусите попадат в кръвта и атакуват различни органи и тъкани, особено черния дроб, миокарда, бъбреците и главния мозък.

Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Заболяването започва внезапно с втрисане, повишаване на температурата до 40-41 градуса, главоболие, силни болки по мускулите и ставите, световъртеж, повръщане, безапетитие, фотофобия, зачервено лице и лигавици на носа и гърлото. Обективно се установяват хипотония (понижено кръвно налягане), увеличение на черния дроб и периферните лимфни възли.

 Към 2-3-ия ден се появява генерализиран петнист или скарлатиноподобен обрив по разгъвните повърхности на крайниците и лицето. На 3-4-ия ден температурата спада рязко, признаците на отравяне отзвучават, обривът изчезва. Може да последва сърбеж и лющене на кожата. Често след 2-3 ден се появява втора температурна вълна с по-ниски стойности.

Възстановителният период е продължителен и протича с оплаквания от безсилие, главоболие, болки по ставите и др. Прогнозата е благоприятна. Изграденият имунитет е временен и трае около 18 месеца. Образуваните антитела обаче нямат продължително протективно (предпазно) действие, поради което повторни заболявания са възможни отново.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или