Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

СЗО публикува 10-те най-големи заплахи за здравето на човечеството

Автор: "PoligrafF" , от 31.01.2019 0
Какво заплашва оцеляването ни през 2019-а година.

Световната здравна организация публикува 10-те най-големи заплахи за здравето на човечеството през 2019-а година. Сред тях намират място климатичните промени, пропускането на ваксинации, ХИВ. За да се справи с тях, СЗО инициира нов 5-годишен стратегически план. Той трябва да спомогне за борбата срещу следните 10 заплахи:

1. Замърсяването на въздуха и промяната в климата

Девет от десет души по света дишат замърсен въздух. Микроскопичните замърсители атакуват белите дробове, сърдечно-съдовата система и мозъка. Всяка година това причинява преждевременната смърт на 7 млн. души. Поради тази причина, СЗО класифицира замърсяването на атмосферния въздух като заплаха №1.

2. Хронични заболявания

Заболявания като диабет, рак, сърдечно-съдови увреждания са отговорни за около 70% от случаите на смърт. Това прави 42 млн. души, сред които 15 млн. си отиват преждевременно, на възраст между 30 и 69 години. Експертите смятат, че ръстът в случаите се дължи на определени рискови фактори като тютюнопушене, липса на физическа активност, консумация на алкохол, неправилно хранене и замърсяване на въздуха.

3. Грипна пандемия

Според СЗО предстои нова вълна на инфлуенца. Кога ще ни удари тя и с каква сила, все още не може да се прогнозира.

4. Рискова среда и условия за живот

Над 1,6 млрд. души или 22% от населението на Земята живеят в региони, засегнати от продължителни военни конфликти, суша, глад. В комбинация с лошо развита инфраструктура на здравеопазването, това поставя в най-висок риск за оцеляване близо четвърт от населението.

5. Резистентност на бактериите, паразититие, вирусите и гъбичките

Антибиотиците и противовирусните препарати са едно от най-великите открития на медицината. Да, но времето им изтича. Патогените не спират да еволюират и да се адаптират, придобивайки устойчивост към съвременните препарати за борба с тях. Неефективността на препаратите срещу туберкулоза, например, причинява смъртта на 1,6 млн. души всяка година.

6. Ебола и други подобни патогени

Само през 2018-а Конго претърпя две епидемии от ебола, като и двете засегнаха градове с население над 1 млн. души. Един от тях се намираше в активна военна зона. Липсата на конфликти и рискови фактори изобщо не е застраховка. Въпреки всички усилия за ограничаване на разпространението на патогена, овладяването му остава изключително трудно.

7. Слабо развито здравеопазване

Елементарните здравни грижи са нещо, което Западът познава добре. Първичното здравеопазване обаче все още не е добре развито в много изоставащи страни, където няма достатъчно здравни заведения и специалисти, а самото население не е добре запознато с рисковете за собственото си здраве.

8. Отказът от ваксинация

Отказът на родителите да ваксинират децата си обръща прогреса, който медицината е направила през последните векове, посочват от СЗО. Смятани за изчезнали заболявания като варицелата отбелязаха 30% ръст на регистрираните случаи, включително в развити страни.

9. Денга

Денга е пренасяна от комарите инфекция, която причинява симптоми, сходни на тези на грипа. Смъртността обаче стига до 20%. В риск от разпространението на опасната треска се намират 2/5 от населението на Земята.

10. ХИВ

Вирусът на ХИВ остава една от най-големите заплахи за оцеляването на човечеството. Прогресът в борбата с него е неоспорим. В днешно време успешно овладяваме атаките му, но така и не можем да спрем разпространението му. От началото на епидемията до момента сме загубили 35 млн. живота, което представлява близо половината от всички регистрирани случаи.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или