Световно застрашен вид гъска е наблюдаван в бургаските езера

Автор: "PoligrafF", от 01.02.2018 0
Статистиката показва, че това е 45-то наблюдение на малка белочела гъска в Бургас от 2014 година насам.

Малка белочела и посевна гъска са наблюдавани в бургаските езера в последните дни на януари, по време на редовния мониторинг на птиците във влажните зони на Бургас, извършван от екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

И двата вида гъски се срещат много рядко в България. Особено радващо е присъствието на малката белочела гъска, която е световно застрашен вид и за чието опазване се полагат грижи на международно ниво.

Малката белочела и посевната гъска са забелязани сред ято от 3500 големи белочели гъски. Наблюденията на световно застрашения вид в Бургаските влажни зони зачестиха пред последните 4 години, което вероятно се дължи и на по-детайлните изследвания на зимуващите гъски, които се провеждат в района.

Статистиката показва, че това е 45-то наблюдение на малка белочела гъска в Бургас от 2014 година насам или откакто се провеждат целеви проучвания на вида. Зачестилите наблюдения на малка белочела гъска в района на Бургас поставят Бургаските влажни зони едни от най-важните за вида на територията на Европа.

Едва в края на януари тази години екипа на БДЗП установи в района на Бургас 17 000 големи белочели гъски. Това е най-високата численост на вида на територията на страната ни през тази зима. Като крайна точка за зимуване на големите белочели гъски, численостите им в Бургаските влажни зони силно варират в зависимост от метеорологичните условия.

Въпреки, че температурите в Бургас през този зимен месец са по-скоро пролетни, вероятно под натиска на ниските температури и снеговалежи в страните северно от България, първите големи ята на гъски пристигнаха у нас в средата на януари.

Заедно с 17 000 големи белочели гъски са наблюдавани и 120 червеногуши гъски – друг световно застрашен вид. Този рядък и застрашен от изчезване вид зимува все по-често и с по-високи числености в Бургаските влажни зони, като миналата зима достигнаха рекордните за района 38 000 индивида.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Новият туристически информационен център в сърцето на Бургас ще посреща…
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или