Световно застрашен вид гъска е наблюдаван в бургаските езера

Автор: "PoligrafF", от 01.02.2018 0
Статистиката показва, че това е 45-то наблюдение на малка белочела гъска в Бургас от 2014 година насам.

Малка белочела и посевна гъска са наблюдавани в бургаските езера в последните дни на януари, по време на редовния мониторинг на птиците във влажните зони на Бургас, извършван от екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

И двата вида гъски се срещат много рядко в България. Особено радващо е присъствието на малката белочела гъска, която е световно застрашен вид и за чието опазване се полагат грижи на международно ниво.

Малката белочела и посевната гъска са забелязани сред ято от 3500 големи белочели гъски. Наблюденията на световно застрашения вид в Бургаските влажни зони зачестиха пред последните 4 години, което вероятно се дължи и на по-детайлните изследвания на зимуващите гъски, които се провеждат в района.

Статистиката показва, че това е 45-то наблюдение на малка белочела гъска в Бургас от 2014 година насам или откакто се провеждат целеви проучвания на вида. Зачестилите наблюдения на малка белочела гъска в района на Бургас поставят Бургаските влажни зони едни от най-важните за вида на територията на Европа.

Едва в края на януари тази години екипа на БДЗП установи в района на Бургас 17 000 големи белочели гъски. Това е най-високата численост на вида на територията на страната ни през тази зима. Като крайна точка за зимуване на големите белочели гъски, численостите им в Бургаските влажни зони силно варират в зависимост от метеорологичните условия.

Въпреки, че температурите в Бургас през този зимен месец са по-скоро пролетни, вероятно под натиска на ниските температури и снеговалежи в страните северно от България, първите големи ята на гъски пристигнаха у нас в средата на януари.

Заедно с 17 000 големи белочели гъски са наблюдавани и 120 червеногуши гъски – друг световно застрашен вид. Този рядък и застрашен от изчезване вид зимува все по-често и с по-високи числености в Бургаските влажни зони, като миналата зима достигнаха рекордните за района 38 000 индивида.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Февруари ни прави намек за наближаваща пролет.
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или