Светът е заплашен от нов компютърен вирус

Автор: "PoligrafF", от 20.10.2011 0
Специалисти по компютърна сигурност откриха признаци за това, че светът е заплашен от нов вирус, близък по тип до известния Stuxnet, който постави под заплаха от срив иранската ядрена програма, съобщава Би Би Си.

Специалисти по компютърна сигурност откриха признаци за това, че светът е заплашен от нов вирус, близък по тип до известния Stuxnet, който постави под заплаха от срив иранската ядрена програма, съобщава Би Би Си.

Новият вирус получи името Duqu и целта му е събиране на информация. Кодът му е почти идентичен с този на Stuxnet. Това означава, че двата вируса имат един източник.Duqu е открит на редица компютри в европейски компании и организации. Той се самоликвидира след 36 дни. Открит е от специалистите на компанията Symantec, която произвежда антивирусни програми.

”За разлика от Stuxnet, Duqu не съдържа код за проникване в системите за управление и не се размножава самостоятелно”, се казва в изявление на компанията. С други думи, този вирус е създаден не за нападение на компютърни мрежи на промишлени обекти от типа на иранския завод с центрофугите за обогатяване на уран, а за събиране на информация, която може да бъде използвана за последващи диверсии.

Главният технолог на компанията Symantec – Грег Дей, съобщи за Би Би Си, че Duqu е много сложен вирус. “Това не е вирус, написан от тийнейджъри, в него се използва най-съвременна технология, а това означава, че е създаден от някой, който е имал предвид конкретно негово приложение”, смята той.

В очакване на кибер атака

Откриването на вируса Stuxnet напълно измени ситуацията в областта на компютърната сигурност и принуди много страни да укрепват защитата на жизненоважни промишлени обекти, особено в енергетиката и водоснабдяването.Експертите, които изучаваха вируса Stuxnet, стигнаха до извода, че той е създаден специално с цел повреждане на двигателите на центрофугите, използвани за обогатяване на уран, карайки ги да се въртят с определена скорост.

Иран призна, че някои от центрофугите му са били жертва на саботаж, макар че се постара да омаловажи ролята на компютърния вирус. И това не е единственият пример за щетите, които може да нанесе на някоя страна кибер нападението.През 2009 г. сървърите на компанията Google бяха взломени от китайски хакери, а през лятото на т.г. Американската компания Lockheed Martin стана обект на “сериозна кибер атака”, макар че нейни представители заявиха, че причинените вреди са били минимални.

Тази седмица министерството на вътрешната сигурност на САЩ излезе с предупреждение, че политически мотивирани хакери, като например групата Anonimous, могат да пристъпят към проникване в промишлени системи за управление.

 

Източник: Dnes.bg

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Бавно и полека, лятото се завръща!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или