Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Сговорна бригада край Атанасовското езеро се събира за 31-ви път

Автор: "PoligrafF" , от 16.08.2019 0
Тази година бригадата ще се проведе в дните от 23 до 28 август.

За 31-ви пореден път доброволци от цялата страна ще се съберат за традиционната Бригада “Атанасовско езеро”. Инициативата се провежда от 1988-а година насам с цел да подобри условията за гнездене на птиците в естествения резерват.

Тази година бригадата ще се проведе в дните от 23 до 28 август. По време на бригадата доброволците ще се включат в комбинация от практични и образователни дейности.

Основните задачи за бригадата през 2019 са:

- да се извършат поддържащи дейности на съществуващите изкуствени острови за гнездене и почивка на птици. Тези съоръжения са построени от доброволци в рамките на предходни бригади и имат изключително важна функция за някои видове птици в езерото. На тях ежегодно гнездят над 400 двойки речни рибарки. Извън гнездовия период, същите острови се ползват за нощувка и почивка от къдроглави пеликани. Островите изискват ежегодни ремонти и поддръжка, за да функционират нормално. Участниците в лагер “Атанасовско езеро” ще имат възможност да се запознаят от “първа ръка” с тези важни за птиците съоръжения и да допринесат за тяхното съществуване в бъдещето.

- теренни проучвания на птиците в езерото ще бъдат извършвани успоредно с дейностите по островите. Всеки ден екипи, водени от опитни орнитолози, ще извършват полеви наблюдения на птиците в района на езерото.

Единият екип ще проучва есенната миграция на реещите птици (щъркели, пеликани, жерави, грабливи птици) от стационарна точка близо до лагера. Това е най-традиционната дейност на лагера, която се извършва още от първите лагери преди 40 години. Основният вид птица, която мигрира по това време на годината, е белият щъркел, като рекордния брой преминаващи на ден птици достига 70 000 индивида.

Вторият екип ще извършва проучване на водолюбивите птици в езерото. По време на миграция Атанасовско езеро е важна спирка за почивка и хранене на огромно разнообразие от видове. По време на лагера доброволците ще могат да наблюдават групи от десетки хиляди птици, включващи различни видове чайки, дъждосвирци, патици, чапли и много др.

Следенето на числеността на птиците, както и местата за хранене и почивка, които използват, е ключова информация за тяхното опазване. Участниците в лагер “Атанасовско езеро” ще имат възможност да помогнат за извършването на тези изследвания и да натрупат опит в разпознаването и преброяването на различни видове птици.

Как да се включите можете да научите тук.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или