Септември идва с най-доброто от чешкото кино

Автор: "PoligrafF", от 27.08.2015 0
През следващата седмица "Кино по звездите" продължава със селекция от пет от най-популярните чешки филми.

През следващата седмица “Кино по звездите” продължава със селекция от пет от най-популярните чешки филми. В дните между 1-ви и 5-и септември бургазлии и гостите на града ще имат възможността да видят “Шмекери” /2013 г./, “Всички мои деца” /2013/, “Моят дом е моята крепост” /2010/, “Захарен блус” /2014/ и “С трабант до края на света” /2014/.

Начало на филмовата поредица дава филмът “Шмекери” на режисьора Силвие Димакова. Сюжетът въвлича в една манипулативна игра, придружена от натиск и агресия. Скрити камери улавят суровата действителност зад кулисите на рекламни презентации за пенсионери и какво в действителност се случва на популярните евтини екскурзии с безплатен обяд.

”Всички мои деца” е копродукция на Чехия и Словакия. В 90-минутната лента на режисьора Ладислав Кабош ще се срещнем с харизматичния свещеник Мариан Куфа. Зрителят го вижда облечен в мръсен гащиризон, проследява драмата на мисията в условия на бедност и безнадеждност в забравените ромски квартали. Вместо с проповеди Куфа се опитва да привлече ромите чрез собствения пример и човешкия интерес. По шокиращ начин филмът разкрива проблемите, с които се бори тази общност.

На 3-ти септември ще гледаме “Моят дом е моята крепост” на режисьора Иржи Стейскал. Лентата провокира с вечната тема за големия град и селото. Година след година, новите сгради избутват всичко от миналото като се опитват да го унищожат.

”Захарен блус” с режисьор Андреа Цулкова ще ни срещне на 4 септември /петък/ очи с очи с една от най-коварните болести в нашето съвремие - диабета.

За финал, в последния ден на чешкото кино - 5 септември, гледаме “С трабант до края на света” на режисьора Дан Пржибан. “Когато има желание, има и начин” е максимата, която следва Дан Пржибан и отново е готов да потегли по света, а неотклонно до него е верният му трабант, който въпреки че е от картон, успява да издържи на изпитанията на пътя от чакъл. След дългата обиколка из Африка, следва Южна Америка. И така, до края на света.

Прожекциите ще започват в 20:30 часа, на открита сцена “Охлюва”, при вход свободен.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или