След броени дни деца ще разменят "Стара хартия за нова книга" в Бургас

Автор: "PoligrafF", от 02.09.2019 0
Тазгодишното издание на кампанията стартира от крайморския град в събота.

За трета поредна година Бургас ще домакин на националната екоинициатива “Стара хартия за нова книга”. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на кампанията. Посланиците през 2019-а са детективите Агата и Лари от историите на сър Стийв Стивънсън.

И тази година Бургас ще бъде първата спирка на инициативата. Децата от града и региона ще могат да предадат хартията си на 7 септември, а срещу нея да получат нова книжка.  Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика - едно от изданията “Грийн тийн” и “Ти можеш да спасиш планетата”. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги. Мястото отново ще бъде същото - Пантеона.

Децата на Бургас първи ще имат възможността да се запознаят с приказните герои на пътуващата великанска книга на кампанията. А за да разберат как продължава историята им, децата ще трябва да си извоюват книжката “Да уловиш остров”, като премерят сили в специална викторина.

В празничната програма ще се включат Арт център “Точно време”, хорова школа “Милка Стоева”, детска фолклорна формация “Тракийче” към Народно читалище “Любен Каравелов”, талантите от Народно читалище “Пробуда”, Народно читалище “Фар”, Вокална група “Сезони” и изпълнителите от Центъра за подкрепа на личностното развитие - Бургас.

Кампанията “Стара хартия за нова книга” се провежда за седма поредна година, като това издание ще има шест спирки - Бургас, Хасково, София, Русе и Велико Търново. Мотото е “Почисти и прочети”.

Тя е насочена към децата от всички възрасти и цели да възпита у тях както любов към книгата, така и отговорно отношение към природата. Ежегодно събитията в отделните градове са придружени и от любопитни занимания и инициативи.

През 2017 и 2018 г. общо 2400 деца от Бургас са предали 13,2 тона стара хартия и така са спасили от изсичане 172 дървета. В замяна малките екоактивисти са получили повече от 3000 нови книги.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или