Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Сок от череши два пъти дневно бори безсънието

Автор: "PoligrafF" , от 17.06.2017 0
Учени от университета в Луизиана са открили, че натуралният сок от череши, освен много вкусен, е и особено полезен за здравословния и пълноценен сън. Специалистите открили, че две чаши дневно – сутрин и вечер, помагат в борбата с безсънието, което на по-късен етап може да доведе до редица заболявания, пише “Daily Mail”.

Учени от университета в Луизиана са открили, че натуралният сок от череши, освен много вкусен, е и особено полезен за здравословния и пълноценен сън. Специалистите открили, че две чаши дневно – сутрин и вечер, помагат в борбата с безсънието, което на по-късен етап може да доведе до редица заболявания, пише “Daily Mail”.

Безсънието е често срещан проблем при възрастните хора, особено при тези над 65 години. Най-честите причини за безсънието са стресът, депресията, различни медикаменти, както и злоупотребата с възбуждащи организма вещества като кофеина и таурина.

Липсата на пълноценна почивка, освен че натоварва организма ни, на по-късен етап може да доведе до сериозни последици като хронични болки, високо кръвно налягане, диабет, затруднено съсредоточаване и деменция. Страдащите от безсъние често прибягват до сънотворни медикаменти, които обаче имат на свой ред куп вредни странични ефекти.

Вместо химични препарати, повечето последователи на здравословния начин на живот предпочитат различни „бабини илачи“ като топлото мляко, билковият чай и т.н. Новото изследване предлага още един лек срещу хроничното безсъние. Ние пък смятаме, че това е и най-вкусният измежду природните сънотворни – черешовият сок.

Д-р Грийнуей, завеждащ екипа от университета в Луизиана, провел изследване, в което сънният цикъл на доброволците бил внимателно изследван. Макар ефектът от черешовия сок да е отдавна познат на природната медицина, екипът на д-р Грийнуей най-после обясни защо напитката помага при безсъние.

Оказва се, че натуралният сок от череши е естествен източник на мелатонин – хормонът, който помага за регулиране на сънния цикъл при хората. Освен това, веществата в натуралния пигмент на чрешите съдържа естествени полифенолни съединения, които помагат за синтезирането на другия важен за сънния цикъл медиатор – серотонина.

Макар сокът от череши да не е универсален лек, който заличава причините за безсънието, според учените от Луизиана той може значително да подобри сънния цикъл и съответно, да подпомогне борбата с хроничната умора и съпътстващите я заболявания.  

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

А Вие написахте ли писмо на Добрия старец вече? Защото под елхата на…
» архив

Poligraffски забавно

* Не мога да го разбера тоя биатлон! Как може да имаш пушка и да стигнеш втори?!


* Сутринта реших да съм добра, но към обяд ме отпусна.


*Служителка на отдел "Ипотечни кредити" се обажда на мъж и пита:
- Желаете ли ипотечен кредит?
- Не.
- Не искате ли да обедините всичките си кредити?
- Нямам никакви кредити.
- А какво ще кажете за потребителски кредит за ремонт на жилището ви, например?
- Не ми трябва. Наскоро направих ремонт и платих в брой.
Кратко мълчание в слушалката, а после питане:
- А случайно да търсите жена?


* Тя бе като японска вишна! Много красива, но дърво...


* В дискотеката някъв се прави, че стреля с лък по жените.
Една му се усмихва и го пита:
- Видях, че ме застреля, ти Купидон ли си? Стреляш със стрелите на любовта?
А той ѝ вика:
-Не, аз съм Леголас. Убивам орки.


*- Докторе, ама аз май оздравявам?!?
- Да, и на мен ми стана интересно…

Анкета

Как ще се отоплявате тази зима?

На ток - с климатик. На ток - с печка. На твърдо гориво. С парно. Ще се обличам топло.
виж резултатите или