Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

София бори мръсния въздух със "зелен билет" за градския транспорт

София бори мръсния въздух със "зелен билет" за градския транспорт

София вече дни наред диша замърсен въздух.

С началото на отоплителния сезон и влошаването на метеорологичните условия, София вече дни наред диша замърсен въздух. Над 2 пъти нормата бе превишаването на допустимата концентрация на фини прахови частици в столицата в понеделник. В определени участъци и отрязъци бяха отчетени до 4 пъти над нормата.

"Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материал. В последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления направиха 140 проверки в кварталите, с най-много сигнали. Продължавам да настоявам парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които ние налагаме нямат нужния ефект", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Междувременно обаче се предприемат и други мерки като обособяване на временни буферни мерки и пускането на т.нар. "зелен билет". Той представлява еднодневна абонаментна карта на стойност от 1 лев за всички линии на обществения градски транспорт на територията на Столична община. Превозният документ може да бъде закупен от пунктовете на Център за градска мобилност, касите на Столичното метро, както и от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилно приложение.

Двойно завишени норми на фините прахови частици бяха отчетени вчера и в Пловдив. Превишения от един път и половина над нормата бяха регистрирани в Русе.

В подобни условия пулмолозите призоват хората с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито.

Препоръчва се да се носи плътен шал при излизане навън, до подобряване на атмосферния въздух. Властите пък призовават шофьорите да не оставят автомобилите си с включен двигател, когато не са в движение.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега