Спасиха още една ценна икона от фонда на Историческия музей

Автор: "PoligrafF", от 05.02.2015 0
Необичайна и вълнуваща среща бе проведена в Регионалния исторически музей. Там гостуваха хора от "Социален център - Бургас" - сдружение на хора с физически и сензорни увреждания. В началото на тази година те дариха собствени средства за една от иконите, нуждаещи се от спасяване, в рамките на кампанията на РИМ Бургас. Изборът коя да бъде иконата също не бе случаен - желанието на дарителите бе да бъде реставрирана иконата "Благовещение".

Необичайна и вълнуваща среща бе проведена в Регионалния исторически музей. Там гостуваха хора от “Социален център - Бургас” - сдружение на хора с физически и сензорни увреждания. В началото на тази година те дариха собствени средства за една от иконите, нуждаещи се от спасяване, в рамките на кампанията на РИМ Бургас. Изборът коя да бъде иконата също не бе случаен - желанието на дарителите бе да бъде реставрирана иконата “Благовещение”. 

Трогнат от това мило дарение, художникът Стоян Забунов предложи да извърши реставрацията, въпреки че средствата за нея бяха по-малко от необходимите. В знак на благодарност към дарителите и реставратора, по инициатива на екипа на Историческия музей бе организирана среща между тях. За всички участници в нея тя бе много емоционална, особено при вида на реставрираната икона.

Развълнуван, г-н Забунов разказа за символа на българщината - иконата, за различните техники за изографисване, как и от какво са се правили боите, по какво се разпознават различните стилове в иконописта, кои са най-характерните белези, отличаващи една икона и определящи нейната художествена и историческа стойност. Зададен му бе въпросът има ли нещо по-специално и различно точно в тази икона “Благовещение”.

Реставраторът обясни интересен детайл, нещо, което на пръв поглед не прави впечатление - изместването на рамката на изображението спрямо основата, върху която е изографисано, я прави особено ценна. Интерес сред участниците предизвикаха и някои тайни от техниките за реставрация. Срещата продължи с интересна презентация на екипа на Историческия музей по актуална тема - 137 години от Освобождението на Бургас, което предстои да бъде чествано на 6 февруари. Това е поредната беседа за хората от Социален център Бургас, с които музеят си партнира.

Срещата се проведе в новооборудваната зала на Етнографския музей, до която има достъп за хора с увреждания, и в която могат да се представят теми, застъпени в четирите бургаски музея. Обособяването на залата е част от усилията на РИМ Бургас да осигури достъп до отделните експозиции за хора с увреждания, който за момента не е възможен в повечето от тях. 

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Иде пролетта, близо е...
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или