Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Стамболиев: Екоинспекторите имат правомощия, за които много граждани не предполагат

Автор: "PoligrafF", от 13.10.2017 0
Сред правомощията на Дирекция "Околна среда" е и контролът върху това дали и кога автомобилите на територията на Общината са преминали технически преглед.

“Свикнали сме да гледаме на екоинспекторите към Община Бургас, като лица, които могат да съставят актове само за замърсени площи от строителни отпадъци, от ремонтни дейности и т.н. Но те имат и други правомощия, за които доста граждани не предполагат”, коментира омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев.

Сред правомощията на Дирекция “Околна среда” е и контролът върху това дали и кога автомобилите на територията на Общината са преминали технически преглед, посочва общественият посредник. Ако колата Ви не е в движение и е паркирана на общинска земя, инспекторите от звеното имат право да Ви санкционират.

Повод за разясненията на Стамболиев е сигнал на бургазлия, недоволен от акта, който му е бил съставен от  общинските екослужители.  След проверката на омбудсмана, се оказало, че автомобилът на жалбоподателя не е в движение, липсвал стикер за технически преглед, а е трябвало такъв да бъде извършен през 2015 година. Освен това, на собственика на моторното превозно средство е било съставено предписание за преместване на колата или предаването й за разкомплектоване. Той обаче не изпълнил предписанията, с което нарушил Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства.

”Към момента на съставяне на Акта за установяване на административното нарушение, автомобилът е представлявал излязло от употреба МПС по смисъла на параграф 1, т. 1, б. “б” от Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства. Знакът за технически преглед съгласно чл. 38 от Наредба № Н-32 от 2011 г. , не е бил заверен за повече от две години от определената му дата за следващ преглед.  Съгласно параграф 1, т. 1, б. “б” от Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, излязло от употреба моторно превозно средство е отпадък по смисъла на параграф 1, т. 17 от  Закона за управление на отпадъците”, коментира общественият посредник Тодор Стамболиев.  

Той алармира всеки, който е в  подобна ситуация, своевременно да премести автомобила си от общинския или от държавния терен, или да го предаде в център за разкомплектоване. В противен случай, собственикът подлежи на глоба в размер от 300 до 1000 лева за физически лица.

”Ако автомобилът е в частен имот, няма санкция за собственика от страна на общинските служители. За квалифицирането на автомобила като излязло от употреба моторно превозно средство не е решаващ критерия за неговото техническо състояние, външен вид, възможности за експлоатация, заплащане на данък и т.н., а обстоятелството дали автомобилът е с прекратена регистрация, или за него не е извършван периодичен технически преглед за последните две години, като е без правно значение причината защо  не е бил извършен такъв”, казва още Тодор Стамболиев.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Юни дойде и Бургас откри плажния сезон!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Как ще прекарате летния си отпуск?

На почивка в страната. На почивка в чужбина. Ще правим ремонт у дома. Ще си отспя. Какъв отпуск?
виж резултатите или