Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Станишев: Европа не може да излезе от кризата само чрез ограничения

Автор: "PoligrafF", от 31.01.2012 1
Европа не може да бъде изведенa от кризата чрез политиката, която десните налагат повече от две години и която се свежда само до ограничаване, включително и на социалния характер на ЕС.

Европа не може да бъде изведенa от кризата чрез политиката, която десните налагат повече от две години и която се свежда само до ограничаване, включително и на социалния характер на ЕС. Без конкретен план за инвестиции и мерки срещу безработицата, дори най- стриктната финансова дисциплина няма да изведе Европа от кризата. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция ден след завръщането си от Брюксел.

Станишев беше в европейската столица, за да ръководи координираща среща на министър-председателите на партиите - членки на ПЕС преди заседанието на Европейския съвет. Президентът на европейските социалисти изтъкна, че ПЕС е разработила конкретен план срещу младежката безработица, която е много тежък проблем.

Станишев напомни, че близо 6 милиона млади хора са без работа, като в България младежката безработица е над 26%. ПЕС предлага 10 милиарда евро да бъдат насочени за справяне с проблема. Станишев отбеляза, че благодарение на последователните усилия и двугодишния натиск на европейските социалисти идеята се приема добре в Брюксел. На следващо място ПЕС предлага да се въведе данък върху финансовите транзакции, който ще носи на ЕС по 200 милиарда евро на година.

Станишев обясни, че този данък няма да засегне интересите на българските граждани, защото е насочен към спекулациите на борсовите пазари на едро. Европейските социалисти предлагат да се обърне внимание и на неизползваните средства от еврофондовете, които са над 70% от планираните за този финансов период. ПЕС предлага да се облекчат процедурите за ползване на средствата и да бъде намалено съфинансирането. Сергей Станишев изрази категоричната позиция на БСП срещу заявките на Симеон Дянков да използва Сребърния фонд.

Според лидера на БСП предложението на Дянков се свежда до това да се потрошат и останалите средства, след като ГЕРБ изхарчиха резерва и в момента той е спаднал до минимум. Станишев отбеляза, че по време на неговото правителство е имало натиск, включително отвън, средствата от Сребърния фонд да се ползват по различен начин. Този подход обаче според лидера на БСП е безотговорен и много рискован – възможно е тези пари не да натрупат лихва, а да „изгори” главницата и пенсионната система да се изправи пред сериозно изпитание. „Искам си пенсията”, възмути се секретарят на НС на БСП Антон Кутев. 

Познавайки обичайните методи, с които Бойко Борисов реагира на кризисните ситуации, Кутев предупреди, че проблемът с младежката безработица няма да се реши с арести на млади хора. БСП се обяви срещу приватизацията на дялове от БЕХ. Станишев изрази опасенията си, че се върви към приватизация на много ниски цени - по примера на Булгартабак и каквито са намеренията за Товарни превози на БДЖ. Според лидера на БСП подобна приватизация има негативни стратегически последици за България.

Той напомни, че БЕХ, както и БДЖ са в забранителния за приватизация списък. Според социалистите правителството системно ограбва държавните предприятия, като техни средства се конфискуват от държавата, за да се кърпят дупки в бюджета.

По повод изслушването във вътрешната комисия на представители на МВР, Станишев коментира, че от изявите на вътрешния министър става ясно, че няма намерения де се промени политиката в сектора за сигурност. Според лидера на БСП сме свидетели само на козметични мерки, които да притъпят общественото внимание.

„Не виждам основание да участваме в такъв театър”, каза още Станишев по повод инициативата на ГЕРБ да създадат парламентарна комисия заради полицейското насилие. Според него тази комисия ще е само за отбиване на номер от страна на мнозинството.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или