Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Станишев: Правителството води страната ни към социална катастрофа

Автор: "PoligrafF", от 12.04.2011 10
Правителството води страната ни към социална катастрофа. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по повод тревожната тенденция за обедняване на българите. Лидерът на БСП се позова на проучването на Института „Отворено общество”, според което две трети от българите едва свързват двата края, а всеки пети мизерства.

Правителството води страната ни към социална катастрофа. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по повод  тревожната тенденция за обедняване на българите. Лидерът на БСП се позова на проучването на Института „Отворено общество”, според което две трети от българите едва свързват двата края, а всеки пети мизерства.

„Това се дължи на икономическата политика на правителството”, категоричен беше Станишев. Той изтъкна, че вече 20 месеца ГЕРБ продължава да убива реалната икономика в страната, в резултат на което безработицата достига 12%.  Заедно с това промените в данъците реално натоварват бизнеса и производителите.

По думите  на Станишев правителството товари хората, за да компенсира некадърността си да събере приходи и неспособността да се справи с контрабандата и със сивата икономика. Лидерът на БСП определи като „циничен театър” диалогът, който се разиграва между финансовия и социалния министър за увеличаването на минималната работна заплата. „Не приемаме тезата, че няма пари”, категоричен беше Станишев. Социалистите продължават да настояват за спешен пакет от спасителни социални мерки.  

Театър според Станишев е и скандалът около АЕЦ Белене. Лидерът на БСП отбеляза, че е недопустимо министри да имат коренно различни позиции по проблема. „Хората се питат – има ли правителство, има ли пилот в самолета”, заяви Станишев. Социалистите настояват да има ясен отговор на няколко основни въпроса за Белене. Първият е за сигурността на централата. „Белене е разчетен на най- високи критерии по отношение на сигурността”, отбеляза Станишев. Вторият въпрос е за цената.

„Трябва да сме убедени, че цената е икономически обоснована и справедлива”, заяви лидерът на БСП и добави, че стойността от 6,3 млрд. евро никога не е била обсъждана при предишното управление. Третият ключов въпрос е за това как ще се гарантира контролът от страна на българската държава върху Белене. По тези теми социалистите очакват ГЕРБ да изпълни ангажимента си и да има парламентарни дебати и обществена дискусия. БСП изрази притеснение от случващото се в земеделието.

Секретарят на НС на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че след поправките в Закона за доходите върху физическите лица земеделците имат две възможности. Първата е да плащат данък върху 40% от оборота си, което според Нинова е крайно несправедливо. Втората възможност е земеделците да започнат да водят счетоводство. Според Нинова обаче това няма как да стане, защото голяма част от труда и услугите на земеделците няма как да бъдат осчетоводени. За да бъде решен проблемът, БСП предложи да бъдат облагани 10% от оборота на земеделците. Управляващите обаче отхвърлиха идеята без сериозни аргументи.

Социалистите отново изразиха позицията си, че протестите на тютюнопроизводителите са основателни. „Тютюнопроизводството има бъдеще”, категорична беше Нинова. Тя обяви, че БСП е изработила стратегия за развитие на отрасъла. По повод доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права, секретарят на НС на БСП Антон Кутев коментира, че сериозен проблем е свободата на медиите в България.

Според социалистите са нужни законодателни промени, които да изясняват собствеността на медиите и да предпазват гражданите от монополи в медиите. „Проблемът е с вашата свобода - да задавате въпроси и да пишете това, което мислите”, обърна се Сергей Станишев към присъстващите журналисти. В отговор на журналистически въпрос Сергей Станишев коментира предстоящите избори. Той изтъкна, че е важно на изборите БСП да съчетае националните и партийните задачи.

Според Станишев трябва да бъде спрян стремежът на ГЕРБ да овладее цялата власт в страната и да наложи своя модел на управление. „Амбицията е БСП да постигне максимален резултат на местните и на президентските избори”, каза още лидерът на БСП. По думите му кандидатът на БСП за президент трябва да бъде достатъчно мобилизиращ за членовете и симпатизантите на партията.  Същевременно кандидатът трябва да бъде приемлив и за по- широк кръг хора, тъй като изборът е мажоритарен. „Сигурен съм, че ще се появят много кандидатури.

Нашата партия е достатъчно демократична и има много достойни хора”, заяви Станишев. „Не мисля, че формулата тройна коалиция е удачна за тези избори”, добави лидерът на БСП. Той изтъкна, че изготвените критерии и политическата рамка не са напасвани за никой кандидат – нито партиен, нито извънпартиен.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или