Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Станишев: Чрез Изборния кодекс ГЕРБ преследва политически цели

От БСП искат създаването на анкетна комисия за изясняване случая с Калина Илиева
Автор: "PoligrafF", от 13.12.2010 0
В рамките на десетина дни са събрани 300 000 подписа от български граждани срещу намерението на ГЕРБ да ограничи правото на хората да избират районни кметове и кметове на малките населени места.

В рамките на десетина дни са събрани 300 000 пподписа от български граждани срещу  намерението на ГЕРБ да ограничи правото на хората да избират районни кметове и кметове на малките населени места. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев по време на второто четене на Изборния кодекс в Народното събрание. Според лидера на социалистите, чрез Кодекса управляващите преследват свои политически цели.

Председателят на ПГКБ беше категоричен, че Изборният кодекс не отговаря на следизборното обещание на ГЕРБ да укрепи и разшири демокрацията в страната. Още първият член на законопроекта ограничава правата на гражданите да избират своите представители. „Мотивът е ясен – централизация, назначаване на кметове, изпълняване на партийни повели”, коментира Станишев.  Станишев напомни, че изборът на районни кметове беше въведен преди местните избори през 2007г. ПГКБ подкрепи и намаляването на минималния брой жители на малко населено място, които имат право да избират свой кмет.

„Това мотивира хората да гласуват”, изтъкна лидерът на БСП. Той отбеляза, че в  рамките на Изборния кодекс ПГКБ е внесла предложения за разширяване на правата на районните кметове, така че те да бъдат по- полезни за хората. „Нека получат самостоятелни бюджети чрез децентрализация на бюджетите на големите градове. Нека получат правото да провеждат обществените поръчки за ремонтите по улиците”, предложи Станишев.

Междувременно ПГКБ внесе в парламента искане за създаване на временна парламентарна анкетна комисия за изясняване на обстоятелствата около избирането и освобождаването на Калина Илиева на поста изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”.  Лидерът на БСП изтъкна, че случаят с Илиева е ярка илюстрация за кадровата политика на кабинета на Бойко Борисов.

„Не може толкова безотговорно и лековато да се подхожда към ключова позиция, която отговаря за усвояването на близо 3 млрд. евро от европейските фондове”, възмути се Станишев. Той изтъкна, че въпреки опитите на премиера Борисов и на министър Мирослав Найденов да си измият ръцете по случая, остава въпросът за това кой носи политическата отговорност за назначаването и действията на Калина Илиева като шеф на фонда.

Станишев изтъка, че и премиерът, и земеделският министър имат отношение към избора на Илиева и има писмено съгласие на министър-председателя за назначаването на Илиева.         Сергей Станишев отбеляза, че този скандал засяга хиляди производители. „Кой поема отговорността за това, че Калина Илиева е спряла изплащането на 150млн. по одобрени проекти по САПАРД?”, попита лидерът на БСП. Той изтъкна, че голяма част от засегнатите земеделски производители съдят държавата и вероятно ще я осъдят за десетки милиони. „Това са пари на българските данъкоплатци”, добави Станишев. Той беше категоричен, че без създаването на анкетна комисия, която да изясни случая, въпросът не може да се счита за закрит.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или