Стефан Константинов - достоен приемник на Анна-Мария Борисова

Автор: Йордан Матеев, от 15.10.2010 2
Очевидно и новият здравен министър няма идея какво трябва да направи, за да не възникват нови пожари в здравеопазването.

В една от първите изяви на новия здравен министър, се казва: “Недопустимо е да има избор на екип, ако само един лекар в дадена болница може да извърши дадена манипулация, както и цената на тази услуга да е по-висока от клиничната пътека”, каза вчера здравният министър. “Ако цената за избор е по-висока, значи тази болница няма нужда от договор с касата”, допълни той.

Константинов обеща Министерството на здравеопазването да направи проверка във всички болници как формират таксата “избор на екип”, както и какви са цените и на базата на получената информация да се изработи методика за регулирането й.

Очевидно и новият здравен министър няма идея какво трябва да направи, за да не възникват нови пожари в здравеопазването. Чудя се каква регулация би предложил той ако 10 хил. човека искат да се оперират при един лекар, най-добрият за дадена болест. Чудя се също как е възможно от години министрите в здравната система да тъпчат на едно място без да осъзнаят, че самата система е сбъркана, защото е конструирана така, че стимулира лекарите и здравните мениджъри да мамят.

Не може държавата да монополизира целия пазар, да определя осигуровките, да определя цените за лечение и да очаква, че системата ще работи. Тази система доказано не работи. Точно затова се разпадна социализма. Защото когато държавата определя цените винаги се стига до дефицити, а когато има дефицити неминуемо възниква паралелен пазар. Дори на всеки лекар да сложат полицай системата пак ще бъде пробита. Но щетите ще са големи. Защото рискът да те хванат вдига цената на услугата и защото много от лекарите и медицинските сестри ще откажат да работят в такава система и просто ще напуснат страната. Което и правят.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или