Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Схема за източване на 3 млн. лева от НОИ бе разкрита в Пловдив

Автор: "PoligrafF", от 03.12.2019 0
Потърпевши от престъпната дейност са и най-малко 18 физически лица.

Схема за източване на НОИ бе разкрита в Пловдив. Нанесените щети за Института са в размер на 3 млн. лева. В рамките на проведените множество процесуално-следствени действия под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив са събрани доказателства, че потърпевши от престъпната дейност са и физически лица, съобщи директорът на полицията ст. комисар Йордан Рогачев.

Според разследващите, в основата на схемата е 62-годишна бивша служителка на НОИ, собственичка на фирма в сферата на пенсионните услуги. Престъпната дейност тя е осъществявала с помощта на дъщеря си и мъжа, с когото живее. Като частен консултант жената била упълномощавана от различни граждани да подготвя набора им от документи за пенсиониране. При недостиг на осигурителен стаж, тя взимала от клиентите, подлежащи на пенсия, пари на ръка с обещание да ги внесе от тяхно име в НОИ. След това изготвяла неистински документи, които били подавани в НОИ за получаване на пенсия, а парите на хората задържала за себе си.

Досега е доказано, че по тази схема са били ощетени 18 лица, които са загубили от 3000 до 15 000 лева, а предстои да се изясни дали има и още потърпевши. За изготвянето на неистинските документи тримата са използвали печати на фирми, които вече са прекратили дейността си и нямат архив. Подменяли и трудови книжки или попълвали нови, като тази дейност била извършвана не само в Пловдив, но и в други големи градове в страната.

Вчера извършителите са задържани, а при претърсвания на общо шест жилища в Пловдив са иззети множество неистински документи, печати на фирми, трудови книжки, досиета, около 8000 лева и други веществени доказателства, свързани с престъплението.

На тримата са повдигнати обвинения, за които законът предвижда затвор от 1 до 8 години и конфискация на имуществото. Очаква се прокуратурата да поиска налагане на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”, съобщиха административният ръководител на Районна прокуратура Чавдар Грошев и наблюдаващият делото прокурор Димитър Пехливанов.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или