Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Събират участници за традиционната пролетна изложба на гоблени в "Меден рудник"

Събират участници за традиционната пролетна изложба на гоблени в "Меден рудник"

Гоблените са едно от най-старите форми на изобразително изкуство.

Гоблените са едно от най-старите форми на изобразително изкуство. Картини от влакно са се бродирали и тъкали още в Древен Египет и Древна Гърция. Съвременният термин, който използваме и у нас, се появява едва през 17-и век и произлиза от манифактурата на братя Гоблен.

Макар да живеем в дигитална ера, това изкуство продължава да поддържа популярността си. От една страна прецизността, която то изисква, е привлекателно предизвикателство, а от друга се смята за успокояващо занимание, което "лекува" стреса.

От 15 години насам читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1985" (ж.к. "Меден рудник") ежегодно събира най-красивите гоблени от региона, които влизат в любопитна изложба. Традиционно инициативата се провежда в дните между празника на жените 8-и март и Първа пролет. Тя преминава под мотото "Цветно вълшебство" и събира на едно място майстори от Бургас и региона.

Започнала съвсем плахо, изложбата постепенно се превръща в една от най-атрактивните традиции в културния календар на читалището. Тази година тя ще бъде открита на 27-и март, от 18 часа. Седмица по-рано (22 март) е крайният срок, в който майсторите на иглата могат да предложат произведенията си за участие.

Всеки може да представи до 5 гоблена, които задължително трябва да бъдат рамкирани. Комисия от читалището ще избере кои ще бъдат включени в експозицията. Предпочитат се по-нови идеи за гоблени, оригинални сюжети, прецизна изработка, добра визия (съчетание на гоблен с рамка).

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега