Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Съветници от БСП: Борисов погази Закона за местното самоуправление

Автор: "PoligrafF", от 23.02.2016 0
Общинските съветници от групата на БСП - Николай Тишев, Евгений Мосинов и Кирил Йорданов обвиниха премиера Бойко Борисов в грубо погазване на Закона за местното самоуправление и местната администрация и разделението на властите в България съгласно конституцията. Те внесоха обща декларация, свързана със спирането на обществената поръчка за спортния комплекс в парк "Изгрев".

Общинските съветници от групата на БСП - Николай Тишев, Евгений Мосинов и Кирил Йорданов обвиниха премиера Бойко Борисов в грубо погазване на Закона за местното самоуправление и местната администрация и разделението на властите в България съгласно конституцията. Те внесоха обща декларация, свързана със спирането на обществената поръчка за спортния комплекс в парк “Изгрев”.

Предлагаме на вниманието Ви и самата декларация*:

ДЕКЛАРАЦИЯ
от общинските съветници в Общински съвет Бургас

Във връзка с безпрецедентната намеса на премиера на България и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в дейността на независимите от централната власт местни органи на самоуправление - Общински съвет Бургас, Кмет и общинска администрация по повод прекратяването на процедура за възлагане на обществена поръчка по ЗОП за проектиране и изграждане на закрит басейн и игрище за футбол с трибуни в к-с „Славейков“, заявяваме следното:

Бургаските избиратели на 25.10.2015 г. дадоха своята подкрепа за настоящия Общински съвет и неговите 51 представители, както и за кмет на община Бургас. Чрез своите гласове бургазлии посочиха кой да управлява делата на общината съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация. Със своите действия от изминалата седмица (спирането на горепосочената поръчка по ЗОП с възложител Община Бургас) председателят на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов грубо погази този закон, както и разделението на властите в България съгласно конституцията. Телефонните разговори между Борисов и кмета Д. Николов и последвалото прекратяване на процедурата поставят два фундаментални въпроса пред управлението и развитието на Община Бургас:

1. Кой управлява Община Бургас и по чия воля? Ако това е г-н Борисов, който е поел на ръчно управление съдбините на бургазлии, то общинската администрация и кметът Николов трябва ясно да заявят, че решенията как да се харчат парите на бургаските граждани се вземат в София. Това означава подмяна на вота на бургаските избиратели и обезличаване на местните органи на самоуправление.

2. Има ли съмнения за корупция при възлагането на поръчки и провеждането на процедури по ЗОП от Община Бургас? И конкретно за прекратената поръчка, при положение че има осигурен финансов ресурс за нейното изпълнение (11 700 000 лв. заем и 1 300 000 лв. съфинансиране от собствени приходи), корупционни практики ли са причините за спирането й? Ако е така кой ще понесе отговорността? Относима към случая е сентенцията, че „рибата се вмирисва от към главата“.

Кметът на Бургас Димитър Николов,  като ръководител на общинската администрация, на която е възложил провеждането на процедурата по ЗОП, дължи отговор на тези въпроси. Отговор очакват не само общинските съветници, но и бургаското гражданство.

Ние, общинските съветници в Общински съвет Бургас, ще продължим да отстояваме независимостта на местното самоуправление и ще се противопоставим на всеки опит за нерегламентирано вмешателство и натиск, пък бил той и от премиера на България Бойко Борисов.


* Публикуваният текст е пълен и без редакторска намеса.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Иде пролетта, близо е...
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или