Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Съставиха актове за 50 000 лв. за неправомерно получено майчинство

Автор: "PoligrafF", от 05.11.2010 1
Сто акта на обща стойност 50 000 лева за неправомерно получено майчинство са съставени през септември и октомври от регионалната структура на НОИ

Сто акта на обща стойност 50 000 лева за неправомерно получено майчинство са съставени през септември и октомври от регионалната структура на НОИ, каза Ренета Карастоянова, началник отдел “Краткосрочни плащания и контрол” пред радио Фокус.  Карастоянова каза още, че сумата включва актове, направени за изплатени обезщетения от 2007 година насам. „ Всеки случаи е различен. Ние получаваме регулярна информация, която се анализира и в последствие се установява къде има случаи на нарушение и за кои месеци трябва да бъде възстановено изплатеното обезщетение.

Разглежда се периода от 26 август 2006 година насам, защото оттогава е променен Закона”, обясни Карастоянова. В НОИ получават информация от различните детски заведения за новопостъпилите деца . Проверява се дали за този период родителят е получавал майчинство. Експертът уточни, че към момента няма промени в Закона. По нейните думи последната информация, която е получена за юли, август и септември показва, че майките са наясно със задълженията си и в много висок процент са декларирали обстоятелството, че детето е постъпило в детска ясла.

Малко са случаите, в които ще се наложи възстановяване на неправомерно изплатени обезщетения. ”Майките са уведомени при попълването на самото заявление –декларация, когато са поискали обезщетението,тъй като има и една декларативна част, в която се задължават да уведомят работодателя и НОИ, когато настъпи промяна в обстоятелствата, а именно, когато детето постъпи в детско заведение. Нямат основание да твърдят, че на са уведомени. Просто трябва внимателно да четат това, което подписват”, каза Карастоянова. В тридневен ден от постъпване на детето в детско заведение трябва да се занесе декларацията в НОИ, за да може своевременно да се спрат плащанията. Карастоянова уточни, че сумите, които се възстановяват са с много висока лихва, тъй като тя се изчислява от основния лихвен процент плюс двадесет пункта.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Иде пролетта, близо е...
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или