Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

С пръстов отпечатък в болници и аптеки от април

С пръстов отпечатък в болници и аптеки от април

До началото на април пръстовият отпечатък ще бъде въведен в болниците и аптеките, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов. Той обясни, че в момента тече обществената поръчка за избор на изпълнител в Здравната каса.

До началото на април пръстовият отпечатък ще бъде въведен в болниците и аптеките, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов. Той обясни, че в момента тече обществената поръчка за избор на изпълнител в Здравната каса.

Министърът бе категоричен, че идентификаторът ще бъде въведен със сигурност за аптеките и болниците, а после поетапно системата за въвеждане ще продължи и за други места.Не е вярна информацията, че не работят апаратите за радиохирургия в лечебните заведения, общо пет, където има такава апаратура, каза Москов в отговор на информацията отпреди дни, че високоспециализираната апаратура за милиони не се използва, защото няма осигурено финансиране."Има осигурено финансиране, има такава клинична пътека и Касата заплаща. Всеки може да ползва апаратурата при съответните медицински критерии", посочи здравният министър пред Нова телевизия.

По думите му в столичната болница "Св. Иван Рилски" вече се използва апаратурата и има преминали пациенти.По темата за направленията за специалист и дали личните лекари ще отказват даването на талоните Москов коментира, че всеки здравно осигурен български гражданин ще получи своето гарантирано поне едно направление независимо в коя част на месеца го поиска. "Ще има гарантирано направление за специалист за всеки здравно осигурен. Лекарят удостоверява медицинската необходимост и нуждата да се иде при специалист, а пациентът има право да го получи", каза Петър Москов.

Всеки има персонално право на здравно осигурен и това му гарантира, че когато има нужда, ще ползва гарантирано направление за специалист, обясни отново Москов. Лекарят обаче ще удостоверява медицинската необходимост за това, че пациентът има нужда от дадено изследване при определен специалист, допълни той."Идеята, че вие трябва да си избирате на какъв лекар да ходите, е порочна, повярвайте", каза Москов и уточни, че новата система ще избегне досегашната практика за изчерпване на направления в края на месеца.Освен това Касата вече ще плаща по линия на диспансерните прегледи хистологични биопсични проби от храносмилателния тракт и от млечната жлеза, тоест изследвания за най-масовите онкологични заболявания, което е нещо допълнително.

Настъпили сме интереси в здравеопазването за около 800 милиона лева, които до момента не са били в полза на общественото здраве и на данъкоплатците, вметна Москов по повод разнородните информации в медиите по здравни теми. Данъкът "вредни храни" не е погребан, каза Москов. И разясни думите на финансовия министър Горанов отпреди дни, а именно, че данъкът няма фискални цели, а здравни. МФ подкрепя този данък като цели - промяна на хранителните навици на хората, заяви Москов и посочи, че разполага с официално писмо от финансовото ведомство, потвърждаващо подкрепа.

Законопроектът за данъка ще бъде внесен другия месeц за обсъждане в Министерски съвет, посочи министър Москов. Той отново каза, че данъкът "вредни храни" не е част от управленската програма на правителството, а инициатива на МЗ и на Министерството на спорта. "Така че, ако намерим съгласие, ще го внесем в парламента и ще търсим допълнително съгласие и сред депутатите", каза здравният министър.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега