Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

С 20 млн. лева осигуряват детегледачи за деца, които не са приети в ясла или детска градина

Автор: "PoligrafF", от 29.09.2017 0
Осигуреното финансиране е в размер на 20 млн. лева, като при интерес то може да бъде и увеличено.

Между 1 500 и 2 000 семейства ще имат възможност да получат детегледач за период от 18 месеца по проекта “Родители в заетост”. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Осигуреното финансиране е в размер на 20 млн. лева, като при интерес то може да бъде и увеличено. Приемът на документи от страна на родители, чиито деца не са приети в ясла или детска градина, започва днес.

Подаването на заявлението не е обвързано с адресна регистрация, уточняват от социалното министерство. То може да бъде подадено във всяко едно бюро по труда в страната. До две седмица ще бъде готов и електронният вариант на заявлението за кандидатстване.

Изискванията към родителите, които кандидатстват по “Родители в заетост”, е да бъдат в отпуск по майчинство за отглеждане на дете, ако са наети по трудово или служебно правоотношение, да са безработни или самонаети лица.

”Целта на проекта е да бъдат подпомогнати работещите хора, безработните и неактивни лица, които по някаква причина нямат възможност да запишат детето си в ясла или детска градина. Приоритет за нас са родителите на деца с увреждания, самотните родители, многодетните семейства”, коментира зам.-министър Русинова.

Детето трябва да е на възраст от 0 до 5 години. Няма ограничение за наличието на родствени връзки между родителите и детегледача, нито ограничение по отношение на възрастта на детегледача. Изборът на детегледач ще бъде изцяло на семейството. Важно условие е родителят да докаже, че е направил постъпления да запише детето си в ясла или детска градина, но то не е било класирано.

Отговорността по контрола ще бъде на отделите “Закрила на детето”. Детегледачът ще подписва трудов договор за 8-часов работен ден с Агенцията по заетостта и ще получава месечно възнаграждение в размер на минималната работна заплата. Договорът ще е с 6-месечен изпитателен срок, през който родителите имат право да го прекратят, ако не са доволни от грижите за детето си, обясни заместник-изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Татяна Пашинова.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или