Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Табаков: Общински съвет може да подпомогне търговците като им спести някои разходи

Автор: "PoligrafF", от 13.03.2020 0
Най-големите и важни мерки за спасяване на туристическия бизнес обаче следва да бъдат предприети на национално ниво.

Министърът на здравеопазването издаде заповед за преустановяване на посещенията в увеселителни обекти, нощни барове, дискотеки и заведения за обществено хранене. Затварянето на тези обекти за неопределен период от време се очаква да бъде шоково за бизнеса, който и без това се готвеше за тежко лято. Загубите обаче няма да започнат да се трупат след седмици, когато трябваше да пристигнат първите туристи по морето, а още сега.

По-рано днес туристическият бранш поиска сериозни мерки за спасяване на бизнеса, включително отлагане на Наредба Н-18, държавата да поеме осигуровките на служителите, както и т.нар. “данъчна ваканция” - разсрочване на всички плащания, дължими към хазната, за срок от една година. Министърът на туризма Николина Ангелкова вече съобщи, че се обсъждат законодателни мерки, с които представителите на бранша да бъдат компенсирани, но ще се търси балансиран вариант, който “да не счупи бюджета и да не счупи икономиката”.

”Мерките, за които настоява туристическият бранш, са сред приоритетите на правителството. На местно ниво нашият Общински съвет би могъл да направи няколко неща, за да помогне на малкия и среден бизнес - да намали или преустанови събирането на такси за тротоарно право на заведенията, да намали или преустанови събирането на наеми за обектите, които се помещават в общински помещения и да намали или прекрати събирането на туристически такси”. Това коментира пред “PoligrafF” общинският съветник и председател на Комисията по туризъм - Живко Табаков.

Той изтъкна, че с колегите му са готови не само да подкрепят такава мярка, предложена от общинската администрация, но биха предприели стъпки и сами да входират подобно предложение. По думите му, най-големите и важни мерки за спасяване на туристическия бизнес обаче следва да бъдат предприети на национално ниво.

”С намаляването или премахването на тези наеми и такси, ние бихме могли да оставим тези средства в бизнеса. Но те не са достатъчни за спасяването на търговците от фалити, което трябва да бъде приоритет за всички нас. Могат да се търсят и други стимули, но на местно ниво бюджетът не може да си го позволи. Те ще трябва да се предприемат на национално ниво, от централната власт, която разполага с повече възможности и буфери за подпомагане на бизнеса”, допълни съветникът от групата на Движение България на гражданите.

”Ситуацията е непредвидима и все още сме в много начален етап. Не знаем дали тези мерки ще продължат седмица, месец или повече. На този етап човек трябва да внимава как говори, за да не изпадаме в популизъм”, допълни Табаков и посочи, че през следващите дни ще бъде от съществено значение да се следи ситуацията, за да се оцени какви ще бъдат точно загубите за бизнеса и как ще трябва да се работи по намаляване на щетите по икономиката.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или