Тази вечер наблюдаваме феномена "супер синя кървава Луна"

Автор: "PoligrafF", от 31.01.2018 0
Такъв спектакъл се наблюдава за първи път от 150 години насам.

Тази вечер наблюдаваме феномена “супер синя кървава Луна”. То представлява съвкупност от три астрономически явления: суперлуна, синя Луна и пълно лунно затъмнение. Такъв спектакъл се наблюдава за първи път от 150 години насам.

Пълната луна се нарича суперлуна, когато се намира на по-малко от 364 000 километра от Земята, а синя луна се нарича второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Това коментира доц. Евгени Овчаров в ефира на БНТ.

”Най-интересно е пълното лунно затъмнение, което ще се наблюдава в следобедните часове от другата страна на земята - САЩ. Има още едно пълно лунно затъмнение на 27 юли вечерта, което може да бъде наблюдавано и в България”, допълни доц. Овчаров.

”Синята луна” е рядък феномен, но обикновено с този термин се обозначава когато пълнолуние настъпи два пъти за един календарен месец. В тези случаи луната не променя цвета си. В действителност луната може да се оцвети, но само ако изригне вулкан. Тогава пепелта в небето прави визуални трикове със слънцето и луната. 

”Кървава луна” представлява явлението, при което естественият спътник преминава през сянката на Земята и придобива червеникав оттенък, заради пречупването на слънчевите лъчи.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Люлякът цъфна, Гергьовден иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или