Тайната на мозъка на Айнщайн

Автор: "Intersesnifakti.blog.bg", от 26.09.2010 1
Международно изследване, ръководено от италиански учени, разкри на какво се е дължала гениалността на Айнщайн, предаде АНСА.

Международно изследване, ръководено от италиански учени, разкри на какво се е дължала гениалността на Айнщайн, предаде АНСА.
Мозъкът на Айнщайн при смъртта му е изваден с надежда изследването му да покаже, какво го е правело толкова специален. Той обаче изглеждал съвсем нормално, бил със същото тегло и реагирал като нормален мозък на цяла серия тестове. Единствената разлика е забелязана през 1985 г. Тя обаче не изглеждала съществена. Тогава става ясно, че мозъкът на Айнщайн съдържа повече глиални клетки. Тези клетки са смятани за “скромни”, защото са като спойка, която държи заедно нервните клетки.
Ново изследване, ръководено от Андреа Волтера в университета на Лозана, обаче установи, че глиалиите, особено от вида астроцити, променят активността на нервните връзки и увеличават силата им.
В изследването са участвали също учени от Падуа и Осло. Те са пуснали магнитни импулси в части на мозъка, отговарящи за функциите на паметта. Така те установили, че астроцитите реагират. Промяната на импулсите пък водела до промяна в активността на връзките”.
”Резултатите ни показват за първи път съществуване на астроцитно-невронни синапси (връзки) заедно с класическите невронни синапси”, обяснява Волтера. Според него изследването може да доведе до концептуална революция на разбирането как работи мозъкът.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Сезонът на банските си отива. Време е да поотпуснем душите със сезона…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или