Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Тракийската народна певица Янка Танева е новият Почетен гражданин на Поморие

Автор: "PoligrafF", от 17.04.2018 0
Кметът Иван Алексиев официално ще връчи почетния плакет на легендарната народна певица, на празника на Поморие – Гергьовден.

Тракийската народна певица Янка Делчева Иванова е удостоена със званието „Почетен гражданин на Поморие”, по решение на Общински съвет Поморие. Предложението бе прието на редовна сесия на Общинския съвет, проведена на 3 април 2018 г.

Янка Делчева Иванова, известна под името Янка Танева е родена на 18.09.1927 г. в гр. Каблешково, общ. Поморие. Още от дете е запленена от магията на народната песен. През 1951 г., композиторът Филип Кутев я открива като талант за създаване на Държавен ансамбъл. Янка Танева е тракийска народна певица с най-ниския контраалт на България.

Следват много турнета и фестивали в страната и извън нея, където тя печели множество награди и като индивидуален изпълнител. Реализира многобройни записи в БНР – София. За своята 33 годишна кариера, като една от основателките и солистка на ДАНПТ „Филип Кутев”, Янка Танева е наградена с орден „Кирил и Методий” III и I степен.

Тя е изпяла най-трудните и ниски партии в хора на знаменитите песни, като: „Лале ли си, зюмбюл ли си”, „Полегнала Тодора”, „Мене ли любиш любе” и много други, станали достояние на целия свят, превърнали се в емблема на Държавния ансамбъл за народни песни и танци /ДАНПТ/.

По време на 70-годишната си певческа кариера, Янка Танева е пяла и с формациите „Големите български гласове”, „Ангелите” и „Космически гласове”, с които не спира да пътува през годините и да печели аплодисменти.

Докладната записка за удостояване Янка Танева със звание „Почетен гражданин на Поморие” е внесена от председателя на Общинския съвет Адам Адамов, по предложение на инициативен комитет към Клуб на пенсионера „Единство” – гр. Каблешково.

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев официално ще връчи почетния плакет на легендарната народна певица, на празника на Поморие – Гергьовден.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или