Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Тракийската народна певица Янка Танева е новият Почетен гражданин на Поморие

Автор: "PoligrafF", от 17.04.2018 0
Кметът Иван Алексиев официално ще връчи почетния плакет на легендарната народна певица, на празника на Поморие – Гергьовден.

Тракийската народна певица Янка Делчева Иванова е удостоена със званието „Почетен гражданин на Поморие”, по решение на Общински съвет Поморие. Предложението бе прието на редовна сесия на Общинския съвет, проведена на 3 април 2018 г.

Янка Делчева Иванова, известна под името Янка Танева е родена на 18.09.1927 г. в гр. Каблешково, общ. Поморие. Още от дете е запленена от магията на народната песен. През 1951 г., композиторът Филип Кутев я открива като талант за създаване на Държавен ансамбъл. Янка Танева е тракийска народна певица с най-ниския контраалт на България.

Следват много турнета и фестивали в страната и извън нея, където тя печели множество награди и като индивидуален изпълнител. Реализира многобройни записи в БНР – София. За своята 33 годишна кариера, като една от основателките и солистка на ДАНПТ „Филип Кутев”, Янка Танева е наградена с орден „Кирил и Методий” III и I степен.

Тя е изпяла най-трудните и ниски партии в хора на знаменитите песни, като: „Лале ли си, зюмбюл ли си”, „Полегнала Тодора”, „Мене ли любиш любе” и много други, станали достояние на целия свят, превърнали се в емблема на Държавния ансамбъл за народни песни и танци /ДАНПТ/.

По време на 70-годишната си певческа кариера, Янка Танева е пяла и с формациите „Големите български гласове”, „Ангелите” и „Космически гласове”, с които не спира да пътува през годините и да печели аплодисменти.

Докладната записка за удостояване Янка Танева със звание „Почетен гражданин на Поморие” е внесена от председателя на Общинския съвет Адам Адамов, по предложение на инициативен комитет към Клуб на пенсионера „Единство” – гр. Каблешково.

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев официално ще връчи почетния плакет на легендарната народна певица, на празника на Поморие – Гергьовден.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Все още не можем да решим коя ни е любимата част от Великден - боядисването…
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или