Трикове за справяне със злоядо дете

Автор: "PoligrafF" , от 26.02.2018 0
Злоядото дете е предизвикателство за всеки родител, сблъскал се с този често срещан проблем.

Злоядото дете е предизвикателство за всеки родител, сблъскал се с този често срещан проблем. На какво се дължи той? Как да накарате детето да се храни? Трябва ли да промените менюто, да се съобразите с това, което то желае да яде, да го оставите гладно? Отговорите на тези въпроси потърсихме заедно с нашите приятели – професионалистите в сферата от Детска кухня „Ам-Ам“ – Бургас.

На първо място е добре да отбележим, че според някои специалисти „злояди деца“ няма. Причината някои малчугани да се инатят и да не желаят да се хранят, се корени в подхода на родителя – опитите да нахрани детето според собствения си график и представа за здравословна храна. Независимо обаче дали ще възприемете това твърдение, факт е, че някои деца са по-трудни за „преборване“, когато дойде време за хранене. Съветът на специалистите от Детска кухня „Ам-Ам“ – забравете за принудите и се съобразете с предпочитанията на детето. 

 На първо място, храненето трябва да се превърне в приятна част от деня на рожбата Ви. Обикновено децата се хранят по-пълноценно в приятна компания – на възрастни, или на деца, в приятна обстановка. Разнообразете скучното сядане на масата с пикник – импровизиран – на пода у дома, или навън, ако времето го позволява. Създайте си свои приказни ритуали, включете музика, приказки, кръщавайте ястията със забавни имена.

 Заплахите, увещанията и насилването убиват допълнително апетита на детето. Те събуждат у него инатливите инстинкти и няма да Ви помогнат. Съобразете се с предпочитанията му и с неговите собствени усещания за мярка. Въвеждайте новите храни постепенно. Увеличавайте количествата малко по малко. 

Дори да не си изяде цялата порция, това не е фатално, ако храната е балансирана и приготвена по здравословна рецепта, твърдят от „Ам-Ам“. Тя ще осигури на детето достатъчните за неговия организъм хранителни вещества. В противен случай, ако го насилите да „опразни чинията“ рискувате да засилите ината му, или да постигнете обратен ефект – наднормено тегло, затлъстяване.

Превърнете храната в шедьовър. И най-вкусното ястие няма да пробужда апетита, ако не е поднесено по атрактивен начин. Това важи с особена сила за най-малките, чиито инстинкти са по-първични. Те първо се хранят с очите. Пъстрите и красиви чинии, салфетки, прибори, могат да се превърнат в мощно оръжие срещу липсата на апетит. Същото важи и за начина на поднасяне на самата храна – декорацията, подредбата на порцията. 

 Осигурете на детето разнообразие. То е в основата на здравословната и балансирана храна, твърдят от „Ам-Ам“ – Бургас. Заложете на различни продукти и рецепти, така че ястията да не омръзват бързо. Превърнете всяко меню в игра – нека детето познае какво има за обяд, например. Това ще Ви даде възможност да научите и какво желае то, така че да подготвите следващото хранене според неговите идеи. 

Позволете на детето да се храни само от момента, в който то прояви желание да го прави. Не се страхувайте, че ще се изцапа – снабдете се с достатъчно голяма мушама, която да предпазва мебелите и пода и оставете малчугана да се учи сам да ползва лъжицата. Ако желае да похапне с пръсти – позволете му. Така ще му осигурите по-добра връзка с храната.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Люлякът цъфна, Гергьовден иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или