Трикове за справяне със злоядо дете

Автор: "PoligrafF" , от 26.02.2018 0
Злоядото дете е предизвикателство за всеки родител, сблъскал се с този често срещан проблем.

Злоядото дете е предизвикателство за всеки родител, сблъскал се с този често срещан проблем. На какво се дължи той? Как да накарате детето да се храни? Трябва ли да промените менюто, да се съобразите с това, което то желае да яде, да го оставите гладно? Отговорите на тези въпроси потърсихме заедно с нашите приятели – професионалистите в сферата от Детска кухня „Ам-Ам“ – Бургас.

На първо място е добре да отбележим, че според някои специалисти „злояди деца“ няма. Причината някои малчугани да се инатят и да не желаят да се хранят, се корени в подхода на родителя – опитите да нахрани детето според собствения си график и представа за здравословна храна. Независимо обаче дали ще възприемете това твърдение, факт е, че някои деца са по-трудни за „преборване“, когато дойде време за хранене. Съветът на специалистите от Детска кухня „Ам-Ам“ – забравете за принудите и се съобразете с предпочитанията на детето. 

 На първо място, храненето трябва да се превърне в приятна част от деня на рожбата Ви. Обикновено децата се хранят по-пълноценно в приятна компания – на възрастни, или на деца, в приятна обстановка. Разнообразете скучното сядане на масата с пикник – импровизиран – на пода у дома, или навън, ако времето го позволява. Създайте си свои приказни ритуали, включете музика, приказки, кръщавайте ястията със забавни имена.

 Заплахите, увещанията и насилването убиват допълнително апетита на детето. Те събуждат у него инатливите инстинкти и няма да Ви помогнат. Съобразете се с предпочитанията му и с неговите собствени усещания за мярка. Въвеждайте новите храни постепенно. Увеличавайте количествата малко по малко. 

Дори да не си изяде цялата порция, това не е фатално, ако храната е балансирана и приготвена по здравословна рецепта, твърдят от „Ам-Ам“. Тя ще осигури на детето достатъчните за неговия организъм хранителни вещества. В противен случай, ако го насилите да „опразни чинията“ рискувате да засилите ината му, или да постигнете обратен ефект – наднормено тегло, затлъстяване.

Превърнете храната в шедьовър. И най-вкусното ястие няма да пробужда апетита, ако не е поднесено по атрактивен начин. Това важи с особена сила за най-малките, чиито инстинкти са по-първични. Те първо се хранят с очите. Пъстрите и красиви чинии, салфетки, прибори, могат да се превърнат в мощно оръжие срещу липсата на апетит. Същото важи и за начина на поднасяне на самата храна – декорацията, подредбата на порцията. 

 Осигурете на детето разнообразие. То е в основата на здравословната и балансирана храна, твърдят от „Ам-Ам“ – Бургас. Заложете на различни продукти и рецепти, така че ястията да не омръзват бързо. Превърнете всяко меню в игра – нека детето познае какво има за обяд, например. Това ще Ви даде възможност да научите и какво желае то, така че да подготвите следващото хранене според неговите идеи. 

Позволете на детето да се храни само от момента, в който то прояви желание да го прави. Не се страхувайте, че ще се изцапа – снабдете се с достатъчно голяма мушама, която да предпазва мебелите и пода и оставете малчугана да се учи сам да ползва лъжицата. Ако желае да похапне с пръсти – позволете му. Така ще му осигурите по-добра връзка с храната.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

"Артлегория" e дело на Добрин Вътев - председател на Съюза на бургаските…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или