Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Три нимфи възродиха духа на Аква Калиде

Автор: "PoligrafF", от 14.11.2012 0
Трите нимфи, покровителки на лековитите извори на Аква Калиде, възродиха духа на митичното място в мини спектакъл днес и отправиха благопожелания към бургазлии.

Трите нимфи, покровителки на лековитите извори на Аква Калиде, възродиха духа на митичното място в мини спектакъл днес и отправиха благопожелания към бургазлии. Интригуващото представление   бе част от атрактивната презентация  на проекта на Община Бургас „Магията на древността и красотата на  природата от Бургаския залив до Странджа” по ОПРР, Приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма”, операция 3.2: „Развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.2-02/2011, „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”, Бюджетна линия: BG161PO001/3.2-02/2011.   

На импровизирана сцена до най-древната част от баните  младите таланти от театралната школа на БСУ с режисьор Елевтери Елевтеров пресъздадоха  духа на Аква Калиде  от средата на първото хилядолетие преди Христа, когато трите нимфи  са пазели лековити води, известните в целият античен свят.    

Освен Аква Калиде, в проекта са включени  още 4 значими обекта   - „Бегликташ“  в община Приморско, „Мишкова  нива“ в община  Малко Търново,  „Деултум“ в община  Средец и „Русокастрон“ в община  Камено. Той ще бъде реализиран за период от 24 месеца. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е на стойност 445 160,80 лв. Проектът предвижда създаването на разнообразни и с регионален потенциал  туристически продукти, които чрез ефективен маркетинг да се промотират на туристическия пазар и да  привлекат нови туристи от страната и чужбина.

„Идеята е да  се популяризира  културно-историческото и природното наследство на региона  и да се насърчи икономиката в общините във вътрешността на област Бургас  като Камено, Средец и Малко Търново“. Това заяви на Аква Калиде  зам.-кметът по образование в Община Бургас г-жа Йорданка Ананиева.

Очакваните резултати от реализирането на проекта са  насърчаване на предлагането  извън  активния сезон и увеличаване на заетостта на легловата база през останалите месеци на годината, допълни Ананиева. Предвидено е да бъдат предложени два основни регионални туристически продукта и до 10 туристически пакета, съчетаващи културно-историческото и природно наследство на региона от Южното Черноморие и Странджа планина. Те ще бъдат представени на международни и регионални туристически борси.

Предстои да бъдат сключвани и договори с туроператори и малки туристически фирми, които да предлагат маршрутите в цялата страна и чужбина, уточни зам.-кметът Йорданка Ананиева.      

Последните находки, открити на Аква Калиде, са оловни печати и златни накити, обясни директорът на РИМ Бургас гл.ас.  Цоня Дражева по време на  представянето на проекта. Тя представи вълнуващата история на Аква Калиде.

Археологически находки показват, че лечебните свойства на горещия извор били известни още в неолита, когато в близост до него са създадени три селища от VІ – V хилядолетие пр. Хр. Траките превърнали извора в средата на І хил. пр. Христа в най-почитаното „светилище на Трите нимфи“, което векове наред привличало много поклонници. Най-ранните сведения за днешните бургаски минерални бани са от 4 век. пр. Хр., когато Филип II Македонски е летувал там.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или