Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Увеличеният прием на Омега 3 намалява риска от глаукома

Автор: "PoligrafF" , от 09.01.2018 0
Автор на изследването е калифорнийският специалист д-р Илейн Уанг.

Увеличеният прием на Омега 3 намалява риска от глаукома. Това са установили учени от Калифорнийския университет. Според изследването, публикувано през декември в специализираното издание “JAMA Ophthalmology”, благотворният ефект важи само за този вид мастна киселина. Предозирането с полиненаситени мазнини имало обратен ефект.

Автор на изследването е калифорнийският специалист д-р Илейн Уанг. Тя и колегите й използвали данни от общо 3 865 пациенти над 40-годишна възраст. Статистически данните свързват увеличеният прием на Омега 3 с намаляване на риска от развитие на глаукома. Полиненаситените мазнини обаче били типични за хранителния режим на хората в риск.

Изводът на д-р Уанг е, че контролираният и балансиран прием може да се използва като превантивна мярка срещу заболяването. За да бъде доказано това обаче предстоят допълнителни клинични експерименти.


Глаукомата е хронично, прогресиращо заболяване, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Като резултат с напредване на болестта се развиват характерните промени в зрителните функции: загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Заболяването е социално значимо и е една от най-честите причини за необратима слепота в световен мащаб.

Лекува се медикаментозно, с лазерна терапия и оперативно. Целта на лечението е да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на заболяването и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Люлякът цъфна, Гергьовден иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или