Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Удължават грипната ваканция в Бургаско до вторник

Автор: "PoligrafF", от 18.01.2019 0
Останалите мерки за борба с грипа остават в сила до второ нареждане.

Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/ взе решение да остави в сила мерките за намаляване на заболеваемостта в региона. Грипната ваканция за учениците бе удължена с два дни, като учениците ще останат у дома до вторник, включително, и ще се върнат в клас чак в сряда (23 януари).

Останалите мерки за борба с грипа остават в сила до второ нареждане, в това число:
* прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации са сред другите противоепидемични мерки. 
* детските градини ще работят с режим на „засилен филтър”, като ще бъде ограничен достъпа на родители и външни лица.

Следващото заседание на Щаба ще бъде идния петък (25 януари), когато експертите ще трябва да решат дали да отменят или да оставят в сила тези мерки.

Междувременно, директор дирекция “Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция д-р Величка Григорова потвърди пред журналисти, че най-засегнати тази година са децата до 4-годишна възраст. Следват децата и младежите между 5 и 15 години и тези между 15 и 29 години.

”Призоваваме родителите и най-вече учениците да бъдат разумни”, коментира зам.-кметът по здравеопазване в Община Бургас - д-р Лорис Мануелян, като напомни, че ваканцията цели да минимизира социалните контакти на децата и младежите, така че да се намали риска от разпространение на вирусите. Д-р Мануелян още веднъж подчерта, че не става дума за апокалиптични картини, а за нормално за сезона явление.

Колкото до учебния материал, по думите на началника на Регионалното управление на образованието инж. Виолета Илиева, към момента няма критично изоставане на учениците с учебния материал. Тя посочи, че програмата е построена така, че да позволява до 20% преструктуриране.

Освен това, тя напомни на учениците, че ако се чувстват добре, могат да наваксат с изгубеното време чрез електронната платформа на МОН.

Спад в заболеваемостта в региона има. Към момента тя е 190,44 % или 386 случая спрямо наблюдаваното население. Д-р Мануелян определи това като “отминаване на пика” на грипната вълна.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или