Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Учениците от трети и четвърти клас ще имат по шест часа два пъти седмично

Автор: "PoligrafF", от 27.12.2017 0
Според сегашните разпоредби учениците от първи до четвърти клас могат да имат по пет учебни часа на ден.

Учениците в трети и четвърти клас ще имат по шест часа два пъти седмично. Това предвиждат промени в Наредбата за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните учебни разписания, публикувана от здравното министерство за обществено обсъждане.

Според сегашните разпоредби учениците от първи до четвърти клас могат да имат по пет учебни часа на ден, посочва в-к “Монитор”. С измененията обаче това правило продължава да важи само за първокласниците и второкласниците.

”Разграничаването е обусловено от израстването на възраст и придобитите училищни навици. Нарастването на интелектуалния капацитет през първите две години от училищното образование създава предпоставки за увеличаване на броя на часовете, подредени в подходяща последователност за деня, без това да застрашава здравето на децата”, става ясно от мотивите на промените.

Измененията отменят и текста от наредбата, според който училищата могат да организират блок часове само по един предмет от една културно образователна област. Това на практика ще даде свобода на училищата сами да организират учебния ден. Блок-часовете са и едно от обсъжданите решения за намаляване на тежестта на ученическата раница. По този начин учениците биха имали по-малко на брой предмети и съответно да се налага да носят и по-малко учебници.

В мотивите на наредбата все пак са посочени и някои от негативите на блоковете. Така например имало сигнали, че при сливането на два последователни часа за един ден трябвало да бъдат преподадени и усвоени два нови урока без да има време за възприемане, осмисляне и затвърждаване на материала.

Също така учителите трябвало да дадат домашни и по двата урока, както и изпитването в следващите часове също да бъде върху тях. Изтъква се още, че през втория час учениците губели интерес и се разсейвали, както и че не се осигурявали условия за най-добро усвояване на материала по съответния предмет.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или