Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Факултетите във ВУЗ-те ще се оценяват по рейтингова система, гласи проект

Автор: "PoligrafF", от 28.10.2010 0
Повече участие на студентите в управлението на висшите училища и разделение на академичните от финансово-стопанските дейности са част от предвижданите идеи, които ще залегнат в предложенията за промени в Закона за висшето образование.

Повече участие на студентите в управлението на висшите училища и разделение на академичните от финансово-стопанските дейности са част от предвижданите идеи, които ще залегнат в предложенията за промени в Закона за висшето образование. Това каза вицепремиерът Симеон Дянков на дискусия със студентите от Университета за национално и световно стопанство, посветена на ролята на младите в управлението. Студентското представителство в управлението на университетите да бъде увеличено от 15 на 30 на сто, предвижда проектът, подготвян от МОМН.

Концепцията на реформата във висшето образование ще включва още повишаване на мобилността на студентите, създаване на кариерни центрове за ранна професионална ориентация и система за определяне на качеството на обучение във висшите училища. До седмица ще бъде представен проект на рейтингова система за оценка на факултети и направления във висшите училища в България, каза министър Симеон Дянков. Според него, тази система е много важен фактор за определяне на качеството на висшето образование и то трябва да бъде обвързано с финансирането от страна на държавата.

Вицепремиерът беше категоричен, че субсидията от държавата трябва да следва студента и за да се случи това, е необходима добра система за оценка на качеството. „В България има прекалено много университети и ако има добра методология за оценка, ще можем да кажем, че ще даваме пари само за качествено образование, а не според броя на студентите”, подчерта Симеон Дянков. Според него, добра рейтингова система за оценка би имала дисциплиниращ и мобилизиращ ефект за ръководствата на университетите. Науката в България трябва да се прави в много по-голяма степен около университетите и това е една от големите реформи, която е необходима в България. Така и студентите ще имат възможност отрано да се занимават с наука, каза още вицепремиерът пред младите хора.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или