Федералният резерв без грам злато?

Автор: "PoligrafF", от 18.06.2011 5
Саледващият диалог между конгресмена Рон Пол (републиканец, Тексас) и представителя н ФРС, Скот Алварез не оставя и сянка на съмнение, че във Федералният резерв няма никакво злато за обезпечаване на щатския долар.

Саледващият диалог между конгресмена Рон Пол (републиканец, Тексас) и представителя н ФРС, Скот Алварез не оставя и сянка на съмнение, че във Федералният резерв няма никакво злато за обезпечаване на щатския долар. Повечето хора, които използват алтернативни източници на новини, подозираха това и преди, но сега е вече факт.

”Федералната Резервна система (ФРС) не притежава никакво злато въобще. Ние не притежаваме злато от 1934 г., така, че не сме участвали в никоя сделка с злато”.

”Всичко което е отразено в нашия баланс - това са златни сертификати. ... До 1934 г., Федералният резерв притежаваше злато. Ние го предадохме съгласно закона, на Министерството на финансите, а в замяна получихме тези златни сертификати”.

Връзката между Федералния резерв, Министерството на финансите и тези нетъргуваеми златни сертификати не са ясни, но goldnews.com се опита да обясни какво наистина се случва. Във всеки случай, можем да анализираме основните факти и да направим определени изводи:

1) Широко разпространената представа, че ФРС е собственик на златото е фалшива. В следствие от тази гледна точка  е погрешното схващане, че ФРС борави с златни авоари в своя баланс пред Министерството на финансите. Той съобщава само за златните сертификати по задължителната от закона цена на $ 42,22.( Американския златен запас, умножен по пазарната цена на златото), но те на ФРС всъщност не принадлежат, освен ако Министерството на финансите го обяви по подразбиране, но и в този случай далече не всичко е ясно. На ФРС наистина принадлежат дългове, общо 11,1 милиарда щатски долара и има малък шанс да се увеличат значително в цена, ако Министерството на финансите преоцени своето злато и продължи тази практика, започнала в рамките на закона за Модификация на Номинала.

2) Фактът, е че Федералния резерв няма нито злато, нито право да предявява претенции за всякакво злато означава, че доларът изпитва липса на каквото и да е обезпечение с изключение на сградите и оборудването на самия Федералния резерв. Доларите са на стойност много по-малка отколкото много хора смятат и ФРС, при всичките си умения е много по-безпомощна в използването на активите и провеждането на паричната политика като цяло.

Всъщност, разяснението на Алварес повишава увереността във високата доларова стойност на златото. Една интересна перспектива -  ако това е вярно то тогава можем да предположим, че покупателната способност на долара по отношение на златото е много по-малка от това което обикновено мислим, и в действителност е близка до нула.

Щатската валута не само не е обезпечена с злато но в случай на доларов срив, за обезпечаването на резервна валута в света ще останат нищо не струващите и отровни ипотечни кредити, закупени от федералното правителство през последните години от неплатежоспособните банки.

Единственото нещо, което държи долара в този момент е доверието в пазара. Когато то си отиде, всичко останало си отива с него.  

 

Източник: nikolaijambol.blogspot.com

Добави в Svejo

Коментари (5)

Велизар, 03.09.2011, 17:51
Доверието в долара е по - голямо от доверието в златото , акциите, облигациите , защото всичко се измерва с кеш . Дори зла тото струва долари и един хубав ден ще го разберете. Долара не е собственост на ФЕД а на този който го притежава . Долара не е обезпечен със злато , сребро , мед или със сбора от всички метали или неметали а със всичко което не е пари. Така че той има много солидно покритие.
Огнян, 03.09.2011, 17:57
Ако някой въведе златен стандарт , друг ще въведе сребърен , трети ще реши че всичко това е една глупост и ще иска да обезпечава със земя и НИ.
Trial, 04.01.2012, 05:07
Че доларът е необезпечен със злато, да така е. Но да се твърди, че не е обезпечен с нищо при все, че единствената валута, срещу която се търгува петрол е именно доларът, е повече от лекомислено. Замислете се защо бе цялата тази агресия от една страна срещу Саддам, Кадафи, а сега и Ахмадинеджад и от друга - срещу Европа и силното Евро. Дали пък някому вече не е хрумвало да продава петрол срещу евро?! smile
гого, 30.01.2012, 12:53
вече е твърде късно да бъде заменен долара с друга форма на разплащане.За съжаление октопода вече се е впил много здраво....

Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или