Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Финансовото министерство слага край на хартиените служебни бележки за хонорари

Автор: "PoligrafF" , от 04.09.2018 0
Фирмите вече ще подават тази информация директно към НАП.

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, предвиждащи отпадането на хартиените служебни бележки за получени през годината извънтрудови доходи. Тази информация вече ще се подава от самите фирми към НАП, като част от усилията на властта за намаляване на административната тежест.

Данните за изплатените хонорари ще се зареждат автоматично в електронните данъчни декларации, което допълнително ще улесни физическите лица. Информацията ще може да се взема и от сайта на НАП с ПИК, ако гражданинът предпочита да попълни хартиена декларация. Сред мотивите на ведомството е и елиминирането на масивите от хартия с лични данни, които работодателите трябва да съхраняват съгласно новия еврорегламент.

За да се въведе тази промяна, се предлага по-ранен срок за подаване на информацията, като е предложен срок - 28 февруари на следващата година. Този срок е съобразен, от една страна, с крайния срок за извършване на годишното преизчисляване от работодателя по основното трудово правоотношение, а от друга, с възможността данните да се обработят от НАП, за да е възможно зареждането им в годишната данъчна декларация. Това ще се отрази и на срока за плащане на данък с отстъпка. Той ще бъде вече до 31-ви март.

Законопроектът предвижда и още няколко промени, като отпадането на стотинките в дължимия данък. Сумата вече ще се закръгля. Въвеждат се и някои облекчения за родителите с ниски доходи и тези с деца с увреждания. Увеличава се и размерът на облаганите награди. Ако досега той бе 30 лева, то вече данъци ще плащаме само за награди над 100 лева. Те ще се облагат с окончателен данък, вместо с такъв върху годишната данъчна основа. Това също ще елиминира необходимостта от предоставяне на хартиени служебни бележки.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или