Фолиевата киселина намалява риска от аутизъм

Автор: "PoligrafF", от 25.08.2017 0
Добавки с витамин B9 преди и в началото на бременността намаляват с близо 40% риска от аутизъм при новородените, съобщават световните медии позовавайки се на обширно изследване. То потвърждава благоприятната роля, която играе това органично съединение за мозъчната система на плода.

Добавки с витамин B9 преди и в началото на бременността намаляват с близо 40% риска от аутизъм при новородените, съобщават световните медии позовавайки се на обширно изследване. То потвърждава благоприятната роля, която играе това органично съединение за мозъчната система на плода.

Много жени пренебрегват приема на фолиева киселина, а не трябва. Тя е необходима както за безпроблемното зачеване, така и за здравословното протичане на бременността и правилното развитие на бебето. Фолиевата киселина може да се набави чрез храната - има я в спанака, лещата, листните зеленчуци, доматения сок, цитрусите, или по изкуствен път чрез хранителни добавки.

Според Центърът за контрол и превенция на заболяванията(CDC) едно на 88 деца в САЩ се ражда с аутизъм. Въпреки напредъка в изучаването на това социално значимо заболяване, до сега учените нямат ясна представа за причините за това заболяване и все по-широкото му разпространение в световен мащаб.

Лекарите в Европа препоръчват жените да започнат прием на витамин В9, известен още като фолиева киселина, още при планирането на бременност и задължително да го взимат през първия триместър от бременността, като превантивна мярка срещу развитието на потенциално опасни за бебето малформации като спина бифида.

Според д-р Езра Сусър, професор по епидемиология в Колумбийския университет в Ню Йорк „Приемът на добавки, съдържащи витамин В9 преди планирана бременност и в началото и намаляват с почти 40% риска от аутизъм при новородените. Тези резултати потвърждават и предишните изследвания на колегите ни за важността на фолиевата киселина за развитието на мозъка и увеличават възможността с не много скъпа превенция да се намали риска от аутизъм“.

Резултатите на проф.д-р Сусър потвърждават тези от международно изследване проведено в Норвегия с около 85 000 деца, родени през периода 2002 – 2008 година. Техните майки са били разделени в две групи в зависимост от това дали са приемали или не фолиева киселина. Данните от проучването са показали, че децата, чиито майки са приемали допълнително витамин В9 в началото на бременността, са били изложени на двойно по-нисък риск от от забавяне на развитието на речта.

Според д-р Пол Сюрен, епидемиолог в Норвежкия институт за обществено здраве, “при децата на жени, които са приемали фолиева киселина между четири седмици преди и осем седмици след началото на бременността, рискът от аутизъм е значително намален. Същевременно нито едно от изследванията не е открило връзка между приема на витамин В9 и намаляване на риска от развитие на синдром на Аспергер, който е една от формите на аутизъм.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Щом "циганското лято" ни напусна, Бургас взе да ухае на зима...
» архив

Poligraffски забавно

* Не мога да го разбера тоя биатлон! Как може да имаш пушка и да стигнеш втори?!


* Сутринта реших да съм добра, но към обяд ме отпусна.


*Служителка на отдел "Ипотечни кредити" се обажда на мъж и пита:
- Желаете ли ипотечен кредит?
- Не.
- Не искате ли да обедините всичките си кредити?
- Нямам никакви кредити.
- А какво ще кажете за потребителски кредит за ремонт на жилището ви, например?
- Не ми трябва. Наскоро направих ремонт и платих в брой.
Кратко мълчание в слушалката, а после питане:
- А случайно да търсите жена?


* Тя бе като японска вишна! Много красива, но дърво...


* В дискотеката някъв се прави, че стреля с лък по жените.
Една му се усмихва и го пита:
- Видях, че ме застреля, ти Купидон ли си? Стреляш със стрелите на любовта?
А той ѝ вика:
-Не, аз съм Леголас. Убивам орки.


*- Докторе, ама аз май оздравявам?!?
- Да, и на мен ми стана интересно…

Анкета

Как ще се отоплявате тази зима?

На ток - с климатик. На ток - с печка. На твърдо гориво. С парно. Ще се обличам топло.
виж резултатите или