Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Църквата влиза в Националния съвет по туризъм

Автор: "PoligrafF", от 13.02.2015 0
Светият Синод ще има представител в Националния съвет по туризъм. Предстои и в най-кратки срокове да бъде изготвено и сключено споразумение за партньорство между Българската православна църква и Министерството на туризма. Това бе договорено по време на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и негово Светейшество патриарх Неофит.

Светият Синод ще има представител в Националния съвет по туризъм. Предстои и в най-кратки срокове да бъде изготвено и сключено споразумение за партньорство между Българската православна църква и Министерството на туризма. Това бе договорено по време на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и негово Светейшество патриарх Неофит.

Предвижда се на този етап представителят да бъде без право на глас, но да има право да участва и да се изказва по време на заседанията. Една от идеите на сътрудничеството между църквата и министерството е  популяризиране на свети места – храмове и манастири, чудотворни икони, свети мощи и др. православни светини и включването им в туристически пакети, както и на разработване на маршрути за православни поклонници с предвидено участие в богослуженията от годишния и денонощния цикъл. Според представителите на Светия Синод в момента поклоническият туризъм не е достатъчно добре развит в нашата страна.

„Надявам се на вашата подкрепа, за да можем заедно да идентифицираме значимите православни паметници и да развиваме културно-историческия туризъм, част от който е и поклоническият“, каза Николина Ангелкова.

Основен дял от поклоническия туризъм заемат руските граждани, според представителите на Светия Синод. В тази връзка бе обсъдена ситуацията на отлив на туристи от Руската федерация и мерките, които Министерството на туризма предприема, за да й противодейства. Николина Ангелкова информира, че съвместно с Министерството на външните работи е намерен начин за облекчаване на процедурите за издаване на визи за руските граждани и се ангажира да търси и допълнителни облекчения при поклонически туризъм.

Двете страни се обединиха около мнението, че трябва да бъде търсен механизъм част от постъпилите от туристически такси приходи да остават в конкретните туристически обекти и да се използват за поддържането и социализирането им с цел създаване на по-добри условия за туристите и за разработването на информационни материали.

Ще се работи и за регламентиране използването на православните храмове с туристически цели, така че да не се нарушава редът, а информацията, която се поднася в храма на туристите да е коректна и съобразена с православните традиции.

„В момента всеки може да упражнява професията екскурзовод, без да отговаря на някакви специфични изисквания. Затова работим за регламентиране на тази дейност и разчитам на вашата помощ, за да създадем правила за посещение и представяне на културно-религиозните ни паметници“, каза министър Ангелкова.

Договорено бе Светият синод да предостави списък със значими православни паметници и артефакти, които да бъдат фокус на тематични филми и други рекламни материали.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или