Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Частни болници: Как и защо държавата купува лекарства на цена 7 пъти под официалната?

Автор: "PoligrafF", от 16.01.2020 0
Двете болнични организации настояват за проверка на доставчика, предложил отстъпка на държавни болници.

Здравният министър Кирил Ананиев и началникът на НЗОК - д-р Дечо Дечев излязоха с предложение за спешни промени в Закона за обществените поръчки, съгласно които и частните болници да купуват лекарства само с обществена поръчка. Поводът бе изнесена информация за лекарство за лечение на онкоболни пациенти, което държавна болница купува за около 130 лева, докато частни здравни заведения получават за над 1000.

В отговор на тази информация, от Българска болнична асоциация и Националното сдружение на частните болници излязоха с официална декларация, внесена в Здравната комисия в Народното събрание и разпространена до медиите. В нея те “отвръщат на удара” с въпрос как и защо лекарствен препарат се продава на цена 7 или повече пъти по-ниска у нас, отколкото е най-ниската обявена за Европа.

”Към момента, видно от справка в Позитивен лекарствен списък, 5-тима  притежатели на разрешение за употреба, предлагат 7 различни продукти, които съдържат Пеметрексед  като INN. Това са: Актавис, Акорд, Алвоген, Новамед и Сандоз. Всички тези продукти, по правилата на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, са включени в списъка с пределна цена от 1063,03лв., която е най-ниската възможна за референтните ни държави в Европа. От данните, изнесени от Д-р Дечев, става ясно, че 1 от тези фирми – Производителят Алвоген, чийто продукт има цена на едро 1063,03 лв., го е продал на определени Болници в България в пъти под цената за Европа”, пишат в декларацията си двете болнични организации.

В документа те търсят отговор и на въпроса дали се касае за преоценено лекарство с изтичащ срок на годност, както и дали част или цялата внесена партида изобщо ще може да бъде реализирана, без риск за живота и здравето на пациентите.

Те смятат, че оповестената информация, наред с мерките, които са предложени от МЗ и НЗОК, уронват престижа на частните болници и противоречат на евродирективите. Нещо повече, според болничните заведения, ако България въведе обществените поръчки и за частните субекти, ще влезе в нарушение на Директива 2014/24/ЕС.

Сред болниците обвинени в това, че са закупували препарата на най-високата цена, се оказа и бургаската УМБАЛ “Дева Мария”. Лечебното заведение бе наредено на 10-о място сред първите 11 болници в страната, купували лекарството на максимална цена, според “класацията” на д-р Дечев.

”През изминалата година университетска болница „Дева Мария“ е закупувала посоченото лекарство на различни цени от различни доставчици, спрямо тяхната моментна наличност. Купували сме и на най-висока, и на най-ниска цена. Всички доставчици, от които нашето лечебно заведение е купувало медикамента, са национално представени, лицензирани от Министерството на здравеопазването и тяхната собственост няма връзка със собствеността на университетска болница „Дева Мария“, гр. Бургас. Максимално допустимата цена на даден медикамент се определя от НЗОК и лизензираните дистрибутори се ръководят от нея, като лечебните заведения не участват в ценообразуването”, коментира в отговор собственикът Семир Абумелих.

От столичната болница “Надежда” директно опровергаха твърденията, че изобщо са закупували споменатия препарат, тъй като зареждали еквивалентен продукт. В официално изявление, ръководството на здравното заведение обяви, че обмисля и съдебен иск за уронване на престижа. Директорът д-р Анелия Рачева също коментира, че огромната отстъпка “буди съмнения качеството на предлагания препарат - неговата автентичност, срок на годност, количеството, съдържащо се активно вещество”.

Междувременно, Кирил Ананиев обяви, че ще поиска от НАП да провери болниците и търговците на едро за цените, по които се търгуват лекарствата за лечение на онкоболни пациенти. Болничните организации настояват за задълбочена проверка именно на доставчика, осигурил препарата на най-ниска цена.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или