Честит... Световен ден на снежния човек!

Автор: "PoligrafF", от 17.01.2020 0
Ежегодно, на 18-и януари, светът отбелязва Международния ден на снежния човек. Идеята за този “рожден ден” е на германския колекционер Корнелиус Граетц. Датата пък е свързана с така познатата на всички фигура на снежния човек.

Ежегодно, на 18-и януари, светът отбелязва Международния ден на снежния човек. Идеята за този “рожден ден” е на германския колекционер Корнелиус Граетц. Датата пък е свързана с така познатата на всички фигура на снежния човек.

Най-често, снежната склуптура представлява две или три различни по големина снежни топки, поставени една върху друга. Върху по-малката, поставена отгоре, се рисува усмихнатото лице с морков вместо нос, а на врата се завързва шал. Един от задължителните атрибути за снежния човек е метлата или лопатата за сняг.

Така, външният вид на снежната склуптура наподобява числото 18 (или 81) - с метла/лопата за единицата и тантурестото тяло, наподобяващо осмица. Сред другите причини за избора на датата са, разбира се, фактът, че 18-и януари е през зимата, а и, освен това, на този ден няма друг международен празник - Снежият човек може да получи пълното ни внимание.

Никой не е съвсем сигурен кога и как снежните човеци са измислени от творческия ум на човечеството. Макар не един и двама да са се залавяли с нелеката задача да напишат “биографията” на снежните склуптури, до този момент не сме сигурни кога е реалната рождена дата на тази зимна традиция.

Най-ранните данни за появата на снежните човеци отнасяме към 14-и век. Тогава, по страниците на книгата “Book of hours”, се появяват скици и драскулки, наподобяващи снежните склуптури. 

Днешният ден има не само развлекателна цел. Свързан е и с екологията и опазването на околната среда, климатичните промени и запазването на сезоните, опазването на чистата питейна вода, популяризиране на спорта и игрите на открито, дори през зимата и много други.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или