Честит ден на... съня!

Автор: "PoligrafF" , от 16.03.2018 0
Колкото и да ни се иска, обаче, концепцията на този ден съвсем не включва оставане в леглото.

Днес е Световният ден на съня. Празникът се чества от 2002 г. в петъка преди пролетното равноденствие по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, Световния фонд за психично здраве и Световната здравна организация.

Колкото и да ни се иска, обаче, концепцията на този ден съвсем не включва оставане в леглото. Целта на честванията е образователна – да обясни на хората вредата от нездравословния режим на сън и последиците от него.

Ако се доверим на множеството научни изследвания, проведени през последните години, то нездравословният режим на сън се оказва един от най-опасните фактори за здравето и тонуса на човека. Недостатъчният сън може да доведе до високо кръвно налягане, диабет, мигрена и др.

Освен това, не бива да пропускаме и факта, че неотпочиналият достатъчно човек често се сблъсква със затруднения в концентрацията, липса на креативност и дори социални конфликти. Нарушенията в сънния цикъл могат да ни направят раздразнителни и неефективни на работното място.

В същото време, прекалената продължителност на съня също не е полезна, показват последните изследвания. Като всичко хубаво – и сънят може да навреди, ако злоупотребяваме с него. Тези, които си поспиват повечко, обикновено по-бързо се уморяват, може да чувстват отпадналост и слабост на мускулатурата.

Изводът е, че „златната среда“ отново се оказва най-доброто решение. Здравословният режим на сън, заедно с балансираната диета и спорта са ключът към здравия дух и здравото тяло. Що се отнася до храните – за сладки сънища специалистите препоръчват да похапваме банани, бадеми и да не прекаляваме със захарта.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или