Що е то "Диван чапраз" разказват тази събота в музея

Автор: "PoligrafF" , от 06.11.2018 0
Музейната лекция ще се състои на 10 ноември, от 11:30 часа.

Що е то “Диван чапраз”? Това е една от любопитките, които уредникът в отдел “Етнография” към Регионалния исторически музей на Бургас - Росица Топалова ще разкрие тази събота, по време на лекцията на културната институция.

Беседата ще се състои в Природонаучната експозиция (ул. “Фотинов” 30) от 11:30 часа на 10 ноември. По време на лекцията, посетителите на музея ще надникнат в старите ракли, където момите държали най-ценните си принадлежности, сред които са и чапразите - изящно украсени метални токи на женски колан, наречени още „пафти”, „пахти”, „пуфти”, „пелти”.

Те представляват  важна част от традиционния костюм на българката и приковават погледа към изящната талия. Различни по форма, големина, начин на изработка, материал, пафтите носят богата символика, а изображенията върху тях са отражение на народните представи и вярвания.

Какво обаче ги свързва с диваните, ще научим в събота от Росица Топалова.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или