Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Живко Илиев "спаси" кръста в Поморие

Живко Илиев "спаси" кръста в Поморие

В Поморие честванията за Йордановден започнаха с празнична Света литургия и водосвет, отслужени в трите храма на града. Почитането на празника продължи с дългоочакваното от десетки смелчаци ритуално спасяване на кръста.

В Поморие честваниятаза Йордановден започнаха с празнична Света литургия и водосвет, отслужени втрите храма на града. Почитането на празника продължи с дългоочакваното отдесетки смелчаци ритуално спасяване на кръста.

По традиция стотицижители и гости се включиха в литийните шествия преди хвърлянето на Светиякръст, сред които и кметът на община Поморие Иван Алексиев и председателят наОбщинския съвет Адам Адамов.

Общо 29 поморийци(21 в центъра на града и 8 в кв. „Св. Георги“) демонстрираха силен дух и каленаволя, взимайки участие в ритуала. Като най-добър плувец в кв. „Свети Георги” сеизяви Живко Илиев от Поморие. Макар това да бе първото мускачане за Кръста, 21-годишният футболист от ОФК „Поморие” надви другитесмелчаци и си пожела през 2016 отборът му да играе в „А” група.

Красимир Спасов е другият ни съгражданин, чиято година сеочертава да бъде здрава и щастлива. За самия него спасяването на БогоявленскияКръст се е превърнало в лична традиция. От единадесет години на тази датаКрасимир влиза в зимното море, борейки се за улавянето на християнския символ.

Традицията бе спазенаи в гр. Ахелой – от ранни зори миряните идваха в храм „Свето ВъзнесениеГосподне”, за да запалят свещ и да си вземат вода за здраве и благоденствие. ЗаСветия кръст там се бориха десетима младежи, но като най-бърз се отличи20-годишният Тодор Илиев. Днес той улови Кръста за първи път, новече за четвърта година взима активно участие в атрактивния ритуал.

Кметът наАхелой Иван Георгиев и общинският съветник Борислав Ангелов също поздравихасмелчаците.Всички мъже и момчета,имали куража да премерят сили, въпреки суровите климатични условия, получиханагради от Община Поморие, връчени лично от кмета Иван Алексиев. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега